Hopp til innhold

Ut i naturen - Hornøya

Uke 19 NRK.no, NRK1 og NRK2. Oppstart 10. juni på NRK.no.

Direktesendt sjøfugldrama fra fuglefjellet Hornøya, lengst nord og øst i Norge. En ny generasjon sjøfugler skal forlate øya, men først må de overleve sommeren.

Fuglefjellet Hornøya

Lundefugl på Hornøya, også kjent som sjøpapegøye.

Foto: Trond Berg / NRK

På Hornøya bor det 100.000 sjøfugl tett i tett på hyller i den bratte fjellsiden. I noen hektiske sommermåneder skal sjøfuglene sjekke, hekke og klekke.

Publikum kan følge dette spektakulære prosjektet 24 timer i døgnet på nrk.no/fuglefjellet. For å filme livet og historiene som utspiller seg i fjellveggen har NRK tatt i bruk 15 fjernstyrte kamera i fjellet, cineflex, drone og to kamera med telelinse.

Vi følger tett på fugleartene lunde, krykkje, lomvi, polarlomvi, alke, toppskarv, havørn, teist, svartbak, ravn og gråmåke. Fugleforeldrene skal ikke bare balansere egg på smale fjellhyller, de skal også sørge for nok mat til både seg selv og ungene. Rovfugl som ørn, ravn, svartbak og gråmåke er også på jakt etter middagsmat til seg selv og sine egne unger.

Alle artene har sine særtrekk

Lomviens egg er formet slik at de ruller i sirkel, noe som gjør at egget ikke faller ned fra berghyllen. Lundefuglen legger bare ett egg, men foreldrene er avhengig av at de får tak i fet fisk for at den ene ungen skal leve opp. Krykkje-foreldrene må kanskje dra helt til Svalbard for å finne mat. Men når de kommer tilbake, har de vært for lenge borte fra ungene. Og alle risikerer de at ungene deres blir spist, før de i det hele tatt har forlatt redet. I fjellet bor også svartbak, ravn og havørn som stadig kommer på uanmeldt besøk.

Fem uker og mange sendinger

I tillegg til at NRK.no strømmer direkte på nett 24 timer i døgnet, gjennom 5 uker, kan fuglefjellet også følges på TV. En gang i uken sendes det høydepunkter og reportasjer på NRK1, i tillegg til "sakte-tv" på NRK2 fem dager i uken.

På NRK.no kan seerne velge mellom åtte ulike videostrømmer, fra syv reirplasser eller en miks mellom alle kameraene. Seerne kan chatte med andre seere og få svar på fuglespørsmål.

Truede arter

I samarbeid med forskere ønsker NRK å bruke Hornøya som utgangspunkt for å fortelle om sjøfuglbestandene som er i sterk tilbakegang over hele Nord-Atlanteren. Forskerne er ikke sikre på hvorfor, men både klimaendringer og menneskelig påvirkning er nevnt som mulige årsaker.