Hopp til innhold

Tyskland 83 (1:8 og 2:8) Premiere!

Uke 48 NRK1 søndag 29. november kl. 21.35.

Året er 1983. Unge Martin Rauch forlater sitt hjem i Øst-Tyskland for å bli spion. Han får ny identitet, og som Moritz Stamm skal han infiltrere den vesttyske hæren.

Tyskland 83

Martin Rauch (Jonas Nay) blir motvillig sendt til Vest-Tyskland som spion av sin tante Lenora Rauch (Maria Schrader).

Foto: UFA Fiction

Slik starter "Tyskland 83", en gripende thriller med varme og humor. Serien forteller om forholdet mellom Øst-Tyskland og Vest-Tyskland under den kalde krigen. Den bruker virkelige hendelser og det kulturelle og politiske klima i Tyskland på 80-tallet som bakteppe.

Blir spion hos vesttysk general

Østtyske myndigheter er bekymret over Ronald Reagans retorikk og Amerikas militære planer for Vest-Tyskland.

Plutselig åpner det seg en unik mulighet til å komme tett på en general i det vesttyske forsvaret. Til dette oppdraget trenger etteretningen en ung person. Dermed sender Leonora Rauch, som arbeider for østtysk etterretning, sin nevø Martin til Vest- Tyskland mot hans vilje.

23- årige Martin får intensiv opplæring og ankommer militærbasen under en ny identitet: Offiser Moritz Stamm. Moritz skal arbeide for general Edel. Målet er egentlig å samle informasjon om NATOs planer om å plassere kjernefysiske våpen i Vest-Tyskland.

Tyskland 83

Martin Rauch/Moritz Stamm t.h. (Jonas Nay) blir kjent med generalens barn, en av dem er Alex Edel (Ludwig Trepte)

Foto: Conny Klein / UFA Fiction

Datatrøbbel

Moritz blir beordret til å snike seg inn på et hotellrom for å stjele en topphemmelig rapport. Men han nekter før han får et løfte om at hans diabetessyke mor i Øst-Tyskland skal få medisinsk hjelp.

Når Moritz endelig stjeler NATO-rapporten og får den overlevert, oppstår et problem. Hans overordnede i Øst-Berlin kan ikke lese rapporten. Den er nemlig ikke på papir, men på en diskett, og dataalderen har ikke riktig nådd Øst-Tyskland.

Moritz får også innpass i den vestlige ungdomskulturen gjennom generalens rebelske barn, den sinte Alex og vakre Yvonne.

De to første episodene av "Tyskland 83" vises samme kveld.

Tyskland 83

Grillfest hjemme hos general Edel, f.v. Alex Edel (Ludwig Trepte), general Wolfgang Edel (Ulrich Noethen), Ursula Edel (Anna von Berg) og Yvonne Edel (Lisa Tomaschewsky).

Foto: Conny Klein / UFA Fiction