Hopp til innhold
Info fra NRK

Trollstemt – Norsk folkemusikk

Trollstemt – Norsk folkemusikk er en ny serie som tar for seg både de historiske linjene, men også den moderne tolkningen, av den eldste og mest tradisjonsrike musikken i Norge.

Kenneth Lien spiller munnharpe i en mikrofon.

Trollstemt har premiere på NRK TV 26 november, og på NRK 1 30. november. Her fra episoden 1 hvor Kenneth Lien har hovedrollen.

Foto: NRK

Trollstemt – Norsk folkemusikk har premiere på NRK TV 26. november og på NRK1 30. november kl. 20.00.

Norsk folkemusikk har dype røtter i Norge og er dokumentert i litterære kilder helt tilbake fra norrøn tid. Den er både mystisk og tradisjonell, men har også flydd over landegrensene.

– Vi har valgt å dele inn historien i fire tema: Mystikken, tradisjonen, rebellene og suksessen. Gjennom å fortelle disse historiene ønsker vi å nå ut til et bredt publikum med fortellinger om folkemusikk som gir dypere innsikt og større forståelse for sjangeren. Hvordan har sjangeren utviklet seg historisk, samt hvordan den utvikler seg i dag, sier regissør Fredrik Horn Akselsen.

Den yngre generasjonen

Serien kommer i fire deler, og omhandler hvert av de ulike temaene. Serieskaperne har også valgt å fokusere på den yngre generasjonen av norske folkemusikere.

– Hver episode følger en yngre artist i nåtid og så flettes de historiske linjene inn i nåtidsfortellingen. Vi har ønsket å se norsk folkemusikk gjennom øynene til unge norske musikere, som på hver sin måte utøver en musikksjanger som har lange historiske røtter, sier prosjektleder i NRK, Haagen Guttu.

Folkemusikkens og folkedansens år blir arrangert i 2023 fordi det er 100 år siden Landslaget for spelemenn ble stiftet i 1923. Organisasjonen skiftet navn til FolkOrg i 2009, da Landslaget for spelemenn og Norsk folkemusikk- og Danselag ble slått sammen.

Trollstemt er del av et større løft i NRK i for folkemusikken i 2023. Det hele avsluttes med Kringkastingsorkesterets julekonsert, som også i år også vil ha et fokus på norsk folkemusikk, og hvor flere av seriens musikere deltar.

Sammendrag av episodene:

Episode 1: Underjordisk

Episode én tar for seg mystikken. Her følger vi 31 år gamle Kenneth Lien fra Lillehammer, som er kunstner, mystiker og folkemusiker. Han har bygget og spiller en rekke instrumenter, som munnharpe, hardingfele og langeleik. Kenneth reiser til Setesdalen for å finne ur-slåttene, rammeslåttene, og lære det av legenden Hallvard Bjørgum.

Kenneth forsøker å spille seg inn i transe og jakter på det mystiske, urgamle og unike ved norsk folkemusikk. Prosjektet til Kenneth er å søke etter noe som kanskje ikke kan finnes og nettopp der ligger det en utfordring. Kan man egentlig få svar på det mystiske?

Kenneth Lien holder i et intrument

I episode en så følger vi Kenneth Lien

Foto: Nils Petter Lotherington

Episode 2: Arven

Episode to følges tvillingene Synne og Hanne Kjøk. De kommer fra den stolte Kjøk-familien i Gudbrandsdalen og er arvinger til en musikktradisjon som har vært i familien i generasjoner.

Faren til jentene, Knut Kjøk, døde da tvillingene var 10 år og jentene trodde at de aldre mer ville spille musikk. Men tanten deres, Jarfrid Kjøk, og miljøet i Gudbrandsdalen har stilt opp for å ruste jentene til å føre tradisjonen videre. Synne og Hanne satser nå innen flere sjangere: Fele, sang og dans. De to skal nå opp i flere kategorier på landskappleiken. Vil de unge jentene bite over for mye, eller klarer de å spille seg til seier? Og klarer jentene å føre tradisjonen videre i konkurranse med resten av landet?

Henne og Synne Kjøk som holder i en fele sammen.

I episoden to følger vi Hanne og Synne Kjøk.

Foto: Nils Petter Lotherington

Episode 3: Rebellene

I tredje episode følger vi Mattias Thedens fra bandet Gangar. Han spiller hardingfele og har gått i lære innen telemark-tradisjonen hos folks som Knut og Hauk Buen. Mattias’ prosjekt er å kunne leve av musikken nå som han går ut av musikkhøyskolen. For å klare det har han startet rockebandet Gangar, som spiller telemark-slåtter, men med rocke-komp og AC/DC riff. Samtidig jobber han med å spille seg opp i A-klassen på landskappleiken og slik sett kunne kalle seg en mesterspellemann. For å klare det må han spille feilfritt og i en tydelig tradisjon. Mattias står i kryssilden mellom tradisjon og fornyelse. Vil han klare å lykkes med begge deler?

Knut Buen og Mattias Thendes med hver sin fele i fanget.

Mattias Thendes sammen med sin mentor, Knut Buen.

Foto: Nils Petter Lotherington

Episode 4: Fra Fanitullen til Fairytale

I siste episode følger vi Olav Mjelva som forsøker å slå gjennom i USA. Han har levert musikk til enorme produksjoner som Gods of War og Ringenes Herre: Maktens Ringer. Nå skal han reise på turne i USA og forsøke å få en økonomisk levevei gjennom det amerikanske. Tidligere har store norske folkemusikere levd godt i USA, men hva er egentlig igjen av tradisjonen som utflytterne kom med på 1800-tallet? Olav reiser til slutt til Los Angeles, der han møter Bear McCreary, som gjør musikk til noen av verdens største filmer, TV-serier og dataspill. Klarer Olav å holde liv i drømmen om USA?

Olav Mjelva og Bear McCreary i studioet hans i LA

Olav Mjelva og Bear McCreary i studioet hans i LA

Foto: Nils Petter Lotherington