NRK Meny
Normal

Tore på sporet - Høst 2015 (7:8)

Uke 52 NRK1 lørdag 26. desember kl 20.55.

Wenche og Evelyn Thoresen fra Nøtterøy mistet sin bestefar under andre verdenskrig. Sammen med Tore Strømøy gikk ferden til Bahamas for å forsøke å finne hans grav.

Wenche og Evelyn Thoresen sammen med Tore Strømøy

Sporene etter Wenche og Evelyn Thoresens bestefar fører til øya Abaco i Bahamas. Sammen med Tore Strømøy forsøker de å finne bestefars grav.

Foto: NRK

Fembarnsfaren Olaus Gamst fra Tromsø og Nøtterøy var en av mange tusen norske sjøfolk som risikerte livet på havet under den andre verdenskrigen. Gamst ble også en av flere tusen krigsseilere som aldri kom hjem. Hvor ble det egentlig av ham?

Hvor er graven?

I 1942 mønstret han på det norske tankskipet O. A. Knudsen fra Haugesund. Tankskipet skulle til USA for å hente olje og bensin til de allierte i Europa. Dette var en farlig ferd for tyske ubåter, skip og fly prøvde hele tiden å senke handelsskipene. Skipet kom seg trygt til Amerika og med fulle tanker la de ut på vei hjemover.

Utenfor kysten av Bahamas blir skipet angrepet av en tysk ubåt og senket. De fleste av mannskapet ble berget, men familien til Olaus Gamst fikk vite at faren ble drept i angrepet. Stort mer fikk de ikke vite. På gravsteinen som er reist over ham, står det at Gamst er gravlagt i USA, men familien har også hørt at han ligger begravet i England.

Svenskættede Eric Wiberg på Bahamas kom over historien og fant ut at mannskapet kom i land på en øy i Bahamas, og at Olaus Gamst måtte ha blitt gravlagt der.

Han ønsket hjelp fra Tore på sporet for å finne krigsseilerens grav slik at familien kunne få visshet om hvor han ble av.

Sammen med to av Olaus Gamst barnebarn, Wenche og Evelyn Thoresen, reiser Tore Strømøy til Bahamas for å lete etter krigsseilerens siste hvilested.

Om serien

Våren 2016 er det 20 år siden det aller første Tore på Sporet-programmet ble sendt på NRK. Forrige sesong var i 2013. De siste seriene har også vært vist i Sverige, Danmark, Finland og på Færøyene.

Årets serie er den åttende i rekken.