NRK Meny
Normal

Tore på sporet - Høst 2015 (4:8)

Uke 49 NRK1 lørdag 5. desember kl 20.55

Gunnar Stormdalshei fra Storforshei ved Mo i Rana ønsker å finne sine russiske røtter i lørdagens utgave av Tore på sporet.

Gunnar Stormdalshei fra Storforshei ved Mo i Rana

Først som pensjonist fikk Gunnar Stormdalshei høre at han har en russisk far. Tore på sporet starter jakten på hans røtter.

Foto: NRK

Da Gunnar Stormdalshei (68) vokste opp, var det ingen som ville si noe om faren hans, selv om mange i familien visste hvem det var. Heller ikke hans mor ville at det skulle snakkes om.

Dette var et stort problem for gutten. Han skulle så gjerne ha visst noe. Først da Gunnar ble pensjonist, fikk han svaret og kontaktet han Tore på sporet.

Fangene sluppet fri

Det var likevel Gunnars mor som til slutt fortalte ham sannheten om faren. Hun fortalte om en lang krig, og om en fangeleir med russiske krigsfanger i nærheten. I fredsdagene i 1945 ble fangene sluppet fri. Her møtte de bygdas ungdommer, og mange nye vennskap oppsto.

Gunnar fikk vite at hans far var en av de russiske krigsfangene som var i leiren da freden kom. Men hva som skjedde med ham etter at han ble sendt tilbake til Sovjetunionen, visste ingen.

Siden mange av dem ble drept da de kom tilbake til hjemlandet, trodde Gunnars mor at også kjæresten ble skutt. Tore Strømøy starter jakten på hans russiske far.

Om serien

Våren 2016 er det 20 år siden det aller første Tore på Sporet-programmet ble sendt på NRK. Forrige sesong var i 2013. De siste seriene har også vært vist i Sverige, Danmark, Finland og på Færøyene.

Årets serie er den åttende i rekken.