Hopp til innhold

Temauke om utenomjordisk liv og universet

NRK2, starter 18. juni kl 19.55 og varer til og med 23. juni

Hvor langt har forskerne kommet i jakten på utenomjordisk liv? Det får du svaret på under NRK2s temauke om universet 18. - 23. juni, som sendes i forbindelse med Starmus-festivalen i Trondheim.

531610663 Astronaut in outer space

Gjennom Starmus-festivalen får du intervjuer med store navn, interessante foredrag og spennende dokumentarer om utenomjordisk liv.

Foto: Getty Images/iStock

Stephen Hawking, Buzz Aldrin og andre verdensberømte forskerstjerner og romhelter kommer til Trondheim under vitenskapsfestivalen Starmus, som arrangeres for sjuende gang. De diskuterer menneskehetens plass i universet.

Sendingene på NRK2 starter hver kveld med ti minutter med høydepunkter fra dagens festivalprogram, og deretter blir foredrag fra festivalen sendt i sin helhet. I tillegg kan du se ulike dokumentarer knyttet til temaer om universet på samme kanal.

Innleder med Oscar-film

Som en innledning til temauken sender NRK1 kvelden før j«Theory of everything», som fikk Oscar for beste mannlige hovedrolle (Eddie Redmayne). På 60-tallet er Stephen Hawking toppstudent i fysikk ved Universitetet i Cambridge. Stephen spås en lysende karriere, men så blir han rammet av ALS og får beskjed om at han bare har to år igjen å leve. (NRK1 lørdag 17. juni).

Eksperimentering i ørkenen i Stephen Hawkings geniskole.

Her er de tre testerne i Black Rock Desert i Nevada, USA. Fra venstre: Joy Ng, James Fitzsimmons og CaTamira Babino.

Foto: National Geographic Channels/Mikolaj Bakalarz

Tenk som et geni i «Stephen Hawkings geniskole»

Hver kveld gjennom temauken kan du være med å gjette utfallet når den verdenskjente forskeren Stephen Hawking tester en rekke fysiske og mentale eksperimenter på tre vanlige mennesker. En av oppgavene de får er å regne ut sannsynligheten for at det finnes utenomjordisk liv i universet.

Eksperimentene omfatter tonnevis av sand, gigantiske maskiner og masse grubling, og kanskje vi finner svaret på noen av vår tids store spørsmål om universet? (NRK2, søndag 18. til fredag 23. juni)

«Vulkaner i verdensrommet»

NRK2 viser flere dokumentarer i løpet av uken, og en av dem handler om vulkaner, en av de mest spektakulære naturfenomenene på jorden. Men hvordan ser de ut på andre planeter? Bli med til isvulkanene på Pluto, de enorme røykskyene på Jupiters måne Io og andre dramatiske syn i verdensrommet. (NRK2, mandag 19. juni)

Vulkaner i verdensrommet VULKANER I VERDENSROMMET

Hlöðufell, et vulkansk platåfjell som ligger sørvest for Langjökull på Island.

Foto: Tom Hayward