Stephen Hawking, Buzz Aldrin og andre verdensberømte forskerstjerner og romhelter kommer til Trondheim under vitenskapsfestivalen Starmus, som arrangeres for sjuende gang. De diskuterer menneskehetens plass i universet.
Sendingene på NRK2 starter hver kveld med ti minutter med høydepunkter fra dagens festivalprogram, og deretter blir foredrag fra festivalen sendt i sin helhet. I tillegg kan du se ulike dokumentarer knyttet til temaer om universet på samme kanal.
Innleder med Oscar-film
Som en innledning til temauken sender NRK1 kvelden før j«Theory of everything», som fikk Oscar for beste mannlige hovedrolle (Eddie Redmayne). På 60-tallet er Stephen Hawking toppstudent i fysikk ved Universitetet i Cambridge. Stephen spås en lysende karriere, men så blir han rammet av ALS og får beskjed om at han bare har to år igjen å leve. (NRK1 lørdag 17. juni).
Her er de tre testerne i Black Rock Desert i Nevada, USA. Fra venstre: Joy Ng, James Fitzsimmons og CaTamira Babino.
Foto: National Geographic Channels/Mikolaj BakalarzTenk som et geni i «Stephen Hawkings geniskole»
Hver kveld gjennom temauken kan du være med å gjette utfallet når den verdenskjente forskeren Stephen Hawking tester en rekke fysiske og mentale eksperimenter på tre vanlige mennesker. En av oppgavene de får er å regne ut sannsynligheten for at det finnes utenomjordisk liv i universet.
Eksperimentene omfatter tonnevis av sand, gigantiske maskiner og masse grubling, og kanskje vi finner svaret på noen av vår tids store spørsmål om universet? (NRK2, søndag 18. til fredag 23. juni)
«Vulkaner i verdensrommet»
NRK2 viser flere dokumentarer i løpet av uken, og en av dem handler om vulkaner, en av de mest spektakulære naturfenomenene på jorden. Men hvordan ser de ut på andre planeter? Bli med til isvulkanene på Pluto, de enorme røykskyene på Jupiters måne Io og andre dramatiske syn i verdensrommet. (NRK2, mandag 19. juni)
Hlöðufell, et vulkansk platåfjell som ligger sørvest for Langjökull på Island.
Foto: Tom Hayward