Hopp til innhold
Info fra NRK

Superhundene (1:8) – premiere!

Uke 1 NRK1 Søndag 6. januar kl. 20.55.

Kjetil Korbu Nilsen har i mange år vært i full aktivitet som idrettsutøver i kjelkehockey, men nå merker han at et langt liv med cerebral parese begynner å slite på kroppen. Kan hundetrener Maren Teien Rørvik finne den riktige omplasseringshunden som kan gjøre livet hans enklere?

Superhundene - Kjetil Korbu Nilsen og Maren Teien Rørvik

Hundetrener Maren Teien Rørvik (t.h) forsøker å finne en hund til Kjetil Korbu Nilsen som ikke bare kan hjelpe ham med praktiske ting i hverdagen, men også matche Kjetils aktive livsstil.

Foto: Cato Johansen / NRK

I Norge finnes det mange hunder som av forskjellige grunner trenger et nytt hjem. Mange av disse omplasseringshundene har et stort potensial for å bli gode hjelpehunder.

I Superhundene møter vi hundetrener Maren Teien Rørvik. Hun har spesialisert seg på hundeatferd og vunnet flere store mesterskap i konkurransegrenen lydighet. I løpet av åtte episoder skal Maren håndplukke omplasseringshunder til mennesker som trenger litt ekstra hjelp i hverdagen.

Målet er at de åtte deltakerne skal få et enklere liv med en ny bestevenn, samtidig som de forlatte hundene får nye hjem med mye kjærlighet og god omsorg.

Maren Teien Rørvik og Pi

I programserien «Superhundene» forsøker hundetrener Maren Teien Rørvik å finne hunder som vil passe som hjelpehunder for personer med forskjellige funksjonsnedsettelser.

Foto: Cato Johansen / NRK

Givende treneroppgave

Den erfarne hundetreneren vet at med riktig trening kan omplasseringshunder oppnå de utroligste ting.

– Hundetrening er hundetrening og det er alltid moro, men det som gjorde dette ekstra givende var å gjøre det for en god sak. Selv har jeg fått en vekker på hvor mange småting som kan være vanskelig dersom man har en funksjonshemning. Gjennom programmet forsøker vi å gi deltakere med ulike fysiske eller psykiske funksjonsnedsettelser den lille hjelpen de trenger for å kunne øke sin livskvalitet. Fint å se at om vi finner den riktige hunden, kan det bidra til å gi mennesker økt frihetsfølelse og mer selvstendighet, overskudd og lykke, sier hun.

Maren vet at det finnes mange flere fine hunder i Norge som står uten et hjem og hun håper at programmet kanskje kan få flere til å vurdere å overta en omplasseringshund.

"Lucky" i Superhundene 2018

«Lucky» er en av flere omplasseringshunder som hundetrener Maren Teien Rørvik ser for seg som en «Superhund» som kan fungere både som en god venn og hjelper.

Foto: Markus Olsen / NRK

Episode 1: Kjetil og Lucky

I første episode møter vi den 47 år gamle trebarnsfaren Kjetil Korbu Nilsen fra Kongsberg. Han er født med cerebral parese, men det har ikke hindret ham i å leve et aktivt liv med høyt tempo, blant annet som landslagsutøver i kjelkehockey der OL-gull i paralympics er hans største bragd.

– Tanken på å ikke lenger kunne være ute og gå tur har jeg ikke engang turt å tenke på fullt ut. Jeg ville ikke vært fornøyd med å leve et slikt stillesittende liv, sier han.

Nå merker Kjetil likevel at slitasje på kroppen over mange år gjør at han ikke orker å være like aktiv som før. Han håper at Maren kan finne en hund som kan bære for ham, trekke slede og være en turkamerat, og også hjelpe ham med praktiske gjøremål i hverdagen.

I Drammen finner Maren den forlatte og hjemløse retrieveren «Lucky», som hun tror har potensial til å bli Kjetil sin «superhund».

Kjetil Korbu Nilsen - Superhundene

Kan den lekne retrieveren «Lucky» bli Kjetil Korbu Nilsens nye turkamerat? I Superhundene ser vi om god opplæring kan gjøre omplasseringshunden til Kjetils perfekte følgesvenn.

Foto: Cato Johansen / NRK