Hopp til innhold
Info fra NRK

Sundby mot verden

Kan Martin Johnsrud Sundby ta et nytt VM-gull i årets verdensmesterskap i Oberstdorf? Den regjerende verdensmesteren på 15 kilometeren er fast bestemt på å gjøre det han kan for å forsvare VM-tittelen fra 2019 på tross av motstand både i og utenfor skisporet.

Martin Johnsrud Sundby

Vi følger langrennsutøver Martin Johnsrud Sundby på veien mot VM i Oberstdorf.

Foto: Christina Norum / Nordur Film

I 2019 tar Martin Johnsrud Sundby endelig et VM-gull. Et drøyt år senere blir han vraket fra landslaget, men som regjerende verdensmester på 15-kilometeren er han likevel kvalifisert til å gå i årets VM i Oberstdorf.

Sundby bestemmer seg for å forsvare VM-tittelen på 15-kilometeren.

Men etter et langt toppidrettsliv merker han at kroppen begynner å krangle. Særlig ryggen slår seg vrang oftere og oftere. Dessuten er han blitt far til tre sønner og sliter med å kombinere familielivet med toppidrettslivet.

Til tross for at kona begynner å bli lei, nekter han å gi seg.

Som regjerende verdensmester på 15 kilometeren er han forhåndskvalifisert til å gå denne distansen under årets VM, men i øvelsene duatlon, stafetten og femmila må han kvalifisere seg på lik linje med andre utøvere.

I denne eksklusive dokumentarserien slipper langrennsløperen seerne tett inn på livet og vi følger han og teamet i bratt oppoverbakke mot årets VM i nordiske grener. Med broren Sondre Sundby som trener kjemper han seg fram mot målet om nye seire på toppnivå.

Premiere på NRK1 og i NRK TV lørdag 9. januar kl. 21.20.

Episode 1: Vraket fra landslaget

Sundby må takle å bli vraket fra landslaget etter en meget dårlig sesong. Det er også tydelig at Sundby har et alvorlig stort problem: Ryggen. Sondre Sundby åpner opp om hvordan det er å være coach og trener for sin egen storebror. Den tette relasjonen innebærer både et nært vennskap, brutale og sinte tilbakemeldinger, og mye humor, varme og gjensidig forståelse.

Sondre Sundby og Martin Johnsrud Sundby.
Foto: Christina Norum / Nordur Film

Episode 2: Familielivet

Å kombinere en karriere som toppidrettsutøver med et liv som trebarnsfar er en krevende øvelse. Sundby kjenner på følelsen av ikke å være nok til stede for familien, mens kona begynner å bli lei av å ta brorparten av ansvaret på hjemmebane. Marieke gjør likevel sitt beste for å støtte Martin, men orker hun ett år til? Utfordringene for familien topper seg når sønnen Markus på sju år må opereres for noe alvorlig.

Martin Johnsrud Sundby med sønnen Markus på sykehus.
Foto: Christina Norum / Nordur Film

Episode 3: Oppkjøringen

Å være på landslaget gir en rekke privilegier som skiløper. Sundby forteller om hvordan han kunne bli vraket og hvilke utfordringer det gir. Samtidig starter sesongen for alvor på Beitostølen. Resultatet gir grobunn for stor frustrasjon - ikke bare hos hovedpersonen selv, men også hos andre familiemedlemmer.

Kona og barna til Martin Johnsrud Sundy: Marieke Heggeland og sønnene Markus, Max og Magnus.
Foto: Christina Norum / Nordur Film

Episode 4: Desperat etter løsninger

Sundby går overraskende og utradisjonelt til verks i et av sine forsøk på å få skikk på ryggen. Men en rekke spørsmål reiser seg underveis: Hvor mye er 36-åringen villig til å ofre for å vinne en gang til? Og når Sundby må ta frem idrettspappaen i seg når hans egne barn skal på trening, må han også ta i bruk det han selv lærte av sin far.

Martin Johnsrud Sundby med familie
Foto: Christina Norum / Nordur Film

Episode 5: Verdensmesterskapet i Oberstdorf.

Sundby skal forsøke å forsvare VM-tittelen og vi følger mesterskapsforberedelsene fra kulissene. Kan han ta et nytt gull? Vil han komme i mål med kvalifiseringen til de andre øvelsene? Kona Marieke avslører hva hun tenker om karrieren hans dersom han ikke lykkes videre. For hva skal en mann gjøre hvis han må legge eliteskiene på hylla og identiteten som toppidrettsutøver går tapt? I en alder av 36 år innser Sundby selv at han nærmer seg slutten på en lang idrettskarriere som langrennsutøver.

Martin Johnsrud Sundby
Foto: Christina Norum / Nordur Film