Hopp til innhold

Stilleste gutt – Lillebjørn Nilsens egen historie

For mange år siden lukket Lillebjørn Nilsen døren for pressen. Men nå har Mona B. Riise fått lov å komme hjem til ham.

Lillebjørn Nilsen med svart t-skjorte og hatt. Han lener seg over bordet, mot kameraet.

Stilleste gutt – Lillebjørn Nilsen

Foto: NRK / NRK

Dokumentaren «Stilleste gutt – Lillebjørn Nilsens egen historie» har premiere 28. desember på NRK 1 og i NRK TV.

En hel nasjon har sunget sangene hans i glede og sorg. Lillebjørn Nilsens skaperkraft sendte den sjenerte musikeren inn i rampelyset allerede som 16- åring. Etter å ha gitt oss fortellinger om livet, byen, og lært en hel generasjon å spille gitar, trakk han seg plutselig tilbake.

I denne dokumentaren åpner Lillebjørn for første gang opp døra og snakker om musikken, utenforskap, ambivalens, kjærlighet og et evig savn etter ro. Dette er historien om en av de største visesangere i norsk populærkultur.

Orden og overraskelse

Slottet har bestemt at Lillebjørn Nilsen skal tildeles St. Olavs Orden, som er en «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten.»

I all hemmelighet planlegger kona Mairead og manager Helge Westbye hvordan tildelingen skal skje. Like ved der Lillebjørn bor, skal Oslo Filharmoniske Orkester spille Lillebjørns låter med kjente artister. På den store dagen kommer 15 000 publikummere for å overvære konserten.

Lillebjørn og regissør Mona B.Riise sitter foran en vegg. Begge er kledd i svart.

Lillebjørn Nilsen og regissør Mona B. Riise

Foto: NRK / NRK

Regissør Mona B. Riises personlige inngang:

For mange år siden oppdaget jeg at Lillebjørns musikk gjør noe helt spesielt med meg. Jeg blir rørt og trygg på en gang. Jeg skjønte egentlig ikke helt hva det handlet om og ble nysgjerrig. Hva er det som griper meg? Lillebjørn rører ikke bare meg, han rører den norske folkesjelen.

Allerede for mange år siden begynte jeg å mase om et portrett. Men Lillebjørn hadde lukket døra for pressen for lenge siden og svaret var nei, nei og nei igjen.

Men for to somre siden skjer det noe. Lillebjørn er plutselig åpen for tanken og sier til slutt ja. Til tross for at han er privat, vil han også dele.

Det er både fantastisk og skummelt å skulle forvalte Lillebjørn Nilsens lange og viktige historie. Han ser livet så tydelig og formidler så mye håp, mens sorgen på samme tid ligger rett under overflaten. Og så formidles det med den mykeste og såreste stemmen vi har. Dette er sangene som har forandret Norge og norsk visesang. Som gjør Lillebjørn Nilsen til den mest betydningsfulle artisten i norsk populærkultur.