Hopp til innhold

Stalker

«Nora» blir daglig truet og skremt av sin voldelige ekskjæreste. Lisa tenker ikke over fotsporene utenfor soveromsvinduet før politiet ringer. Den nye podkasten «Stalker» er nå tilgjengelig i NRK Radio.

Stalker har rpemiere 30. april

«Stalker» har premiere 30. april i NRK Radio

Foto: NRK

Tirsdag 30. april har «Stalker», som er en del av podkastserien «Historier fra virkeligheten», premiere i NRK Radio. I serien møter publikum både offer og overgriper, og vi hører personlige historier rundt et samfunnsproblem som er langt mer utbredt en det mange skulle tro.

– Faktisk viser forsking at 1 av 8 norske kvinner opplever stalking en gang i løpet av livet. Det er ufattelige høye tall. Når vi også vet at flere av de alvorlige drapssakene det siste året hadde stalking og brudd på besøkelsesforbud i innledende fase, var dette et tema vi ønsket se nærmere på. Vi lurer rett og slett på om vi tar stalking nok på alvor her i Norge, sier programleder Silje Ese.

Fanger ikke opp signalene

Stalking er gjentatt uønsket oppmerksomhet som skaper frykt og kan få alvorlige konsekvenser. Tidligere har ordet personforfølgelse blitt brukt i Norge, men også fagmiljøene bruker nå det engelske begrepet stalking.

– Stalking kan føre til isolasjon, angst, PTSD og et liv i konstant frykt. Det kan i verste fall endre med drap. Likevel fanger ikke vi som samfunn opp signalene. Flere eksperter mener også at både politiet og hjelpeapparatet har en manglende forståelse for selve fenomenet, sier programleder Silje Ese.

Stalking kan opptre i mange ulike former. Det kan være alt fra telefonsamtaler, meldinger, vipps-meldinger og «likes» i sosiale medier til trusler, hærverk, spionering, at noen dukker opp «tilfeldig», oppsøker familie og venner, og overvåkning av telefon, bil eller bosted.

Du kan høre alle episodene av «Stalker» her:


Episodebeskrivelse:

Episode 1 Eksen – Nora gjør det slutt med sin voldelige kjæreste, men etterpå truer og skremmer han henne daglig. Nå vil hun ha livet sitt tilbake.

Episode 2 Amerikaneren – Jeanett svarte på en hyggelig melding fra en ukjent amerikaner. Det skulle hun aldri gjort.

Episode 3 Fotspor i snøen – Lisa tenkte ikke over alle fotsporene utenfor huset. Så fant hun ut at en overgrepsdømt mann fulgte med på alt hun gjorde.

Episode 4 Stalkeren – Erik er dømt for personforfølgelse og brudd på besøksforbud. Hvorfor klarte han ikke å holde seg unna?

Episode 5 Det stopper aldri – Nora gruer seg til å sitte ansikt til ansikt med ekskjæresten i rettssalen. Blir han dømt for stalking?