Hopp til innhold

Smerte, gift og lindring

NRK2 Uke 20 onsdag 14. mai kl. 21:35

Vi bruker piller til å bekjempe de fleste vondter – alt fra hodepine til magebesvær. Utviklingen av remedier gjennom historien er imponerende. Det er en utvikling som har endret og reddet livet til millioner av mennesker over hele kloden.

 Smerte, gift og lindring

Michael Mosley loser oss gjennom medikamentenes historie i denne dokumentarserien fra BBC.

Foto: BBC

I første episode av denne dokumentarserien om legemidlenes utvikling ser vi nærmere på smerte og smertelindring. Smertens virkelige sentrum ligger i hjernen. Enten vi brekker et ben eller forstrekker en muskel, er det nervecellene i hjernen som forteller oss at det gjør vondt. For å bekjempe smerten frigjør hjernen sine egne smertestillere. Problemet er bare at kroppens egen «medisin» ofte ikke kjennes tilstrekkelig.

Smerte, gift og lindring

Piller, slik vi kjenenr dem i dag, er noe ganske annet enn hva det var på starten av det 19. århundret.

Foto: BBC

Urter, valmuer og lignende ble brukt av våre forfedre for sine smertelindrende egenskaper. Men den vitenskapelige revolusjonen begynte for alvor på starten av det 19. århundret med Friedrich Sertürners isolering av morfin. Videre utover det 20. århundret fortsatte utviklingen jevnt og trutt, blant annet med Arthur Eichengruns utvikling av Aspirin, et smertestillende medikament som kunne produseres industrielt for de store massene.