Skandinavisk samarbeid: Premiere på «Norsken, svensken og dansken» på NRK P2

Har man flyskam i Danmark? Hvem bryr seg mest om monarkiet? Og er det deilig å være norsk i Sverige? Hilde Sandvik (norsken), Åsa Linderborg (svensken) og Hassan Preisler (dansken) skal gi deg fasit i det nye NRK P2-programmet «Norsken, svensken og dansken».

Hilde Sandvik

Har du hørt om norsken, svensken og dansken som skulle lage et radioprogram? Hilde Sandvik skal skape økt forståelse mellom de skandinaviske landene.

Foto: Helge Skodvin / NRK

Vi hører mye om hva som skjer i USA og Midtøsten. Men hvordan går det med våre nærmeste naboer? «Norsken, svensken og dansken» skal løfte samfunnsdebatten fra nasjonalt til nordisk nivå, og du vil få nye perspektiver på felles utfordringer i Skandinavia.

Panskandinavisk terapirom

- For det første er alle samtaler både mer interessante, lærerike og underholdende når vi henter inn våre danske og svenske naboer. Nesten alle saker vi diskuterer i Norge har sine paralleller i Sverige og Danmark, sier Hilde Sandvik.

Sandvik understreker at det også vil være rom for å lufte frustrasjon over egne landsmenn:

- Vi kaller dette vårt panskandinaviske terapirom der vi fritt kan klage over våre dysfunksjonelle familiemedlemmer der hjemme.

Mye å lære av hverandre

Programmet skal peke på kulturelle likhetstrekk og forskjeller ved våre tre nære, men dog så fjerne land, og har som mål å blant annet skape økt forståelse mellom Norge, Sverige og Danmark.

- I en geopolitisk urolig tid har det kanskje aldri vært viktigere å forstå naboen. Vi deler mange av de samme samfunnsproblemene, og løser dem på ulikt vis - vi har med andre ord mye å lære av hverandre. I Norge snakker vi om «svenske tilstander,» men vet vi hva det er? Og er dansk hygge egentlig så hyggelig, sier Sandvik, og har lovord om sine kollegaer:

- Hassan Preisler og Åsa Linderborg er skarpe, frittenkende og ærlige kommentatorer, som gjerne både er selvransakende - og ikke nøler med å sparke både til høyre og venstre.

Skandinavisk talkshow

- Hilde Sandvik er en dyktig programleder og en profilert samfunnsdebattant. Det er derfor veldig stas å få Hilde med på P2-laget. Hun blir en viktig stemme i kanalen, sier kanalsjef i NRK P2, Ole Jan Larsen.

- Foruten de ukentlige sendingene, er planen å lage sendinger med publikum i både Norge, Sverige og Danmark. Ønsket er at «Norsken, svensken og dansken» blir et skandinavisk talkshow som lytterne setter pris på og vil ha i lang tid framover, avslutter Larsen.

Programmet har premiere i slutten av mars på NRK P2 og i NRK Radio.