Hopp til innhold
Info fra NRK

Barnas nyttårstale

«Hvorfor hate når du kan elske?», skriver Embla Berge Oledottir (11) i sitt bidrag til «Barnas nyttårstale». På nyttårsaften taler hun på NRK1, i forkant av Kongens og statsministerens nyttårstaler.

Embla Berge Oledottir i Rikssalen i Eidsvollbygningen under innspilling av "Barnas nyttårstale", smilende, stolt og forventningsfull.

Embla Berge Oledottir er stolt og forventningsfull inne i Rikssalen i Eidsvollsbygningen. Her skal hun holde «Barnas nyttårstale» for hele Norge

Foto: Nordic Screens

Talen min handler om hat, og hvordan hat kan erstattes med kjærlighet. Mitt nyttårsønske er at alle skal bli respektert for den de er. Å få lov til å holde min nyttårstale fra Rikssalen i Eidsvollsbygningen om noe jeg er veldig opptatt av, er utrolig stort, forteller Embla.

Hun har allerede vært på besøk hos Jonas Gahr Støre på Statsministerens kontor, og sammen jobbet de med talen som Embla skal holde på nyttårsaften. Statsministeren forteller Embla at han er opptatt av at barn i Norge får ytret sin mening og får muligheter til å blir hørt.

Jeg pleier å si at det er barna som skal leve lengst i landet, og oss voksne må alltid ha åpne ører for dere.

Embla Berge Oledottir og Jonas Gahr Støre diskuterer barns rettigheter i sofaen på statsministerens kontor.

Pleier du å huske alt du skriver, eller må du lese når du holder taler? Er du bekymret for fremtiden? Og hvorfor har du en ostehøvel i skuffen din? Embla hadde mange spørsmål da hun fikk møte Jonas Gahr Støre på statsministerens kontor.

Foto: Moen / Nordic Screens

Rekordmange taler fra barn i hele landet

For fjerde år på rad har UNICEF invitert alle barn i Norge til å skrive en nyttårstale og sende inn sitt bidrag til «Barnas nyttårstale», og aldri før har det kommet flere bidrag. Hundrevis av barn har i løpet av året sendt inn videoinnspilte taler til UNICEF Norge og NRK om tema de brenner for. Talene har kommet fra hele landet og de fleste innsenderne er mellom 10 og 12 år gamle.

Embla Berge Oledottir sitter bak pulten til Jonas Gahr Støre da Jonas entrer statsministerens kontor. De håndhilser og smiler til hverandre.

Da Jonas Gahr Støre entret kontoret sitt en onsdag i desember, satt det allerede en ung jente fra Bergen bak pulten hans. Sammen gikk de gjennom Emblas tale og diskuterte blant annet taleretorikk, barns rettigheter og bekymringer for fremtiden.

Foto: Moen / Nordic Screens

─ «Barnas nyttårstale» er et viktig tiltak for at norske barn og unge skal bli hørt. Emblas tale minner oss på viktigheten av å være rause med hverandre, og det å sette pris på at vi er forskjellige. Et viktig budskap å ta med seg inn i det nye året, sier Camilla Viken, generalsekretær i UNICEF Norge.

Målet med programmet er å gi barn en tydeligere stemme i det offentlige rom, og styrke deres rett til å uttrykke sine meninger og bli tatt på alvor. En rett som er nedfelt i FNs barnekonvensjon.

Stor variasjon i tematikk

2022 var året hvor skolene igjen ble åpnet, og barn og unge kunne løpe tilbake til fritidsaktivitetene sine. Så brøt det ut krig i Europa. Noen uker etter 17.mai-togene igjen var fulle av festglade barn som feiret demokratiet, ble pride avlyst i hovedstaden etter et brutalt terrorangrep. Året har preget oss alle, både barn og voksne.

Selma Ibrahim i Rikssalen i Eidsvollbygningen under innspillingen av "Barnas nyttårstale".

Selma Ibrahim leder «Barnas nyttårstale» på NRK.

Foto: Nordic Screens

Likestilling, krig, mobbing, klima, miljø, psykisk helse og dyrevelferd er bare noen av temaene norske barn tar opp i sine taler. Programmet skal i år ledes av NRK-profilen Selma Ibrahim, som de aller fleste norske barn og foreldre kjenner godt fra før. Hun gleder seg over at så mange barn bruker stemmen sin til å ytre seg om det de brenner for.

«Barnas nyttårstale» representerer en unik mulighet for norske barn til å løfte frem sine perspektiver på saker som opptar dem. Jeg heier veldig på at flere barn skal bruke stemmen sin, utdyper Selma.

Embla Berge Oledottir omfavnes av medelever da hun blir overrasket på skolen av NRK og UNICEF som kan fortelle at hun skal holde årets "Barnas nyttårstale".

Gleden var stor for både Embla og hennes medelever på Møhlenpris skole i Bergen da hun ble overrasket av UNICEF og NRK som årets nyttårstaler.

Foto: Moen / Nordic Screens

Med «Barnas nyttårstale» inviterer NRK til en ny nyttårstradisjon hvor barns grunnlovsfestede ytringsfrihet står i sentrum.