Hopp til innhold
Info fra NRK

Ridley Road  

Jødiske Vivien infiltrerer et nynazistisk miljø i 60-tallets London. Thrilleren er inspirert av virkelige hendelser.

I serien Ridley Road infiltrerer jødiske Vivien (Agnes
O'Casey)et nynazistisk miljø i 60-tallets London.

Agnes O'Casey spiller hovedrollen som jødiske Vivien som infiltrerer et nynazistisk miljø i 60-tallets London.

Foto: MATT SQUIRE / BBC/NRK

Premiere på NRK TV 22. november. Serien kommer på NRK1 rundt midten av desember.

Den britiske serien fortreller om den fascistiske bevegelsen i 1960-tallets London og de jødiske mennene og kvinnene som kjempet mot den. Selv om serien og hovedkarakteren Vivien er fiktiv, er historien basert på beretninger om virkelige mennesker og inspirert av virkelige hendelser. Forfatteren Jo Bloom har skrevet romanen Ridley Road som tv-serien i fire deler er basert på.

Vivien Epstein forlater familien og sitt trygge middelklasseliv for kjærligheten i London.

Vivien Epstein forlater familien i Manchester og flytter til London.

Foto: Ben Blackall / BBC/NRK

Kampen mot fascismen

Det er 1962. Unge Vivien Epstein er jøde og jobber som frisør i Manchester. Hun forlater familien og sitt trygge middelklasseliv for kjærligheten i London, den jødiske Jack Morris.

Hun forsøker å finne Jack på hans siste kjente adresse, ikoniske Ridley Road i London.

Jack har viet livet sitt til å bekjempe fascismen og har blitt medlem i den jødiske organisasjonen 62 Group. Vivien oppdager at Jack har forsvunnet mens han jobbet undercover for å infiltrere en nynazistisk bevegelse.

Vivien havner snart i et politisk vepsebol og blir dratt inn i kampen mot fascismen. Hun bestemmer seg for å infiltrere det nynazistiske miljøet selv om det er svært risikabelt. Hun gjør det ikke bare i håp om å finne ut hva som har skjedd med Jack, men også for det hun tror på.

Etter hvert får hun møte den indre kretsen av nasjonalsosialister. Hun blir kjent med Colin Jordan, som var en virkelig person, leder for den nynazistiske National Socialist Movement (NSM). Gjennom sine fanatiske og lidenskapelige taler oppfordrer han til rasisme og opptøyer.

Vil Vivian ha mot til å gjøre det som er nødvendig for å redde Jack og det hun tror på?

Et stykke britisk historie

BBC-serien er skrevet og adaptert av Sarah Solemani.

– Det er en spennende reise inn i et stykke britisk historie som svært få mennesker kjenner til. Det er en skummel historie, men til syvende og sist handler den om triumf og håp, sier manusforfatteren til BBC.

Agnes O'Casey spiller Vivien Epstein.

– Det er flaut å si, men da jeg først leste manuset, trodde jeg det var fiktivt. Det er en av mange grunner til at det er så genialt at Sarah skriver om dette, denne delen av historien vår har blitt glemt, forteller hovedrolleinnehaveren.

Ønsker du å vite mer om hva som er fakta og fiksjon og bakgrunnen for både romanen og serien, kan det leses mer om dette på BBCs nettsider.