Hopp til innhold
Info fra NRK

Radioteatret 22. juli Hvordan kunne det skje? Premiere! (1:6)

Uke 39 NRK P2 søndag 1. oktober kl. 1203 – 17.00. Alle episodene kommer som podkast samme dag.

Hvordan var det mulig for en mann i en varebil å kjøre inn i Regjeringskvartalet og sprenge av ei bombe uten å bli stoppet, for så å drepe på Utøya? Et nytt hørespill fra NRK Radioteatret stiller spørsmål ved akkurat det.

Brannmannskaper slukker brann i R4, 22. juli

HVORDAN KUNNE DET SKJE? Med et hørespill om 22. juli vil NRK Radioteatret utforske hvorfor Norge var totalt uforberedt på den største terroraksjonen i Norge siden 2. verdenskrig.

Foto: Oslo brann- og redningsetat

«22. juli Hvordan kunne det skje» er navnet på NRK Radioteatrets fiksjonsserie om årsakene til terroraksjonen i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli.

Hørespillet handler om manglende evne og vilje i det byråkratiske og politiske livet i Norge til å gjøre de investeringene og ta de forholdsregler som burde ha vært gjort for å hindre det fatale som skjedde 22. juli.

Pårørende varslet

Gunhild Nymoen Radioteater-sjef

SJEF FOR RADIOTEATRET: Gunhild Nymoen sier det er en viktig del av NRKs oppdrag å stille spørsmål ved og belyse viktige hendelser i vår samtid.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Manuset er skrevet av Mathias Calmeyer, og handlingen starter ti år før terrorangrepene 22. juli i Norge. Hørespillet setter søkelyset på terrorberedskap i Norge etter 11. september i New York.

Serien støtter seg i stor grad på den kritikken som fremkommer i Gjørv-kommisjonens rapport 2012, men også på andre bøker og artikler om temaet.

– Jeg opplever at det er en viktig del av NRKs og Radioteatrets oppdrag å stille spørsmål ved og belyse viktige hendelser i vår samtid, sier radioteatersjef Gunhild Nymoen.

– Har de pårørende etter 22. juli blitt varslet?

– Underveis i arbeidet med manus har vi vært i kontakt med Støttegruppa 22. juli samt AUF, som har fått informasjon om prosjektet. Det er ikke kommet noen innvendinger. De opplever konseptet som bra og mener vi trenger mer fokus på beredskapen, sier Nymoen.

Fiksjonsserie i seks deler

En mann får i oppdrag å sikre Norge mot terror. Fra 2001 til 2011 kjemper han for økt bemanning, opprustning av utstyr og stenging og sikring av bygg. Serien forsøker også å diskutere hvilket ansvar vi har for at en slik hendelse ikke skal skje igjen.

Der dramatiseringen bygger på reelle fakta fra Gjørv-rapporten, og hørespillet forklarer det som Gjørv-kommisjonen kaller for «dårlig ledelseskultur i beredskap og justissektoren», err persongalleriet oppdiktet og ulike personer er satt sammen til enkeltkarakterer.

Episode 1: År 2001

I kjølvannet av terrorangrepet på World Trade Center i New York i 2001 blir oberst Frank Aamodt kalt hjem fra sin NATO-tjeneste av selveste justisministeren.

Oppdraget er det viktigste han noen gang har fått: Han skal sørge for at Norge er forberedt dersom landet blir utsatt for et terrorangrep eller en katastrofe – og det haster.

Franks kone Sofia og hans 13 år gamle sønn Leif gleder seg over at pappa er kommet hjem; Sofia håper at Frank skal klare å få Leif vekk fra nabogutten Tores dårlige innflytelse. Det skal vise seg at ingen ting går helt som planlagt.

Episode 2: År 2001

Justisdepartementet, Politidirektoratet, Politiets sikkerhetstjeneste og Oslo politidistrikt vil ikke vedgå at det står så stusslig til med landets beredskap som kjepphøye Frank Aamodt skal ha det til.

Sofia ber Frank rydde på hjemmebane også. Tore, med sin dårlige selvtillit og dysfunksjonelle mor, er virkelig ikke god – men det gjør ham også til en uventet ressurs for Frank.

Episode 3: År 2004 – 2005

Det nærmer seg valg, og for hver terrorbombe som sprenges i Europa, blir justisministeren mer stresset. Frank er selv rystet, men uansett hva han gjør, føler han at han svømmer i tjære. Alt treneres hele tiden. Men etter valget ser det kanskje lysere ut?

Tore har i hvert fall sett lyset med Fremskrittspartiet Ungdom. Frank og Sofia er lettet over at Leif har tatt avstand fra en stadig mer giftig Tore, men sjokket er stort når de skjønner hvorfor Tore er blitt så hatsk.

Episode 4: År 2005 – 2009

Valget er over, og Frank føler at han må begynne på nytt med ny regjering og ny justisminister. Følelsen av at den rødgrønne regjeringen er mer opptatt av budsjettkutt enn sikkerhet, gjør at Franks prinsipper settes på alvorlig prøve.

Helliger målet middelet? Med politisk engasjert kone og sønn er det ikke lett for Frank, som synes all politikk stinker mer og mer av hestehandel og svada. Bortsett fra Tores politikk. Den viser tydelig hvor han står: på kanten av stupet.

Episode 5: År 2009 – 2011

Hvor mye sikkerhet skal man ofre i personvernets navn? Frank blir skremt når han etter tips fra Tollvesenet og Posten får vite hvor mange farlige varer – våpen og kjemikalier – som importeres til privatpersoner helt lovlig. Og hva skal til for å stenge en terrortruet gate i Oslo?

Frank holder på å kveles av nedprioriteringen og sendrektigheten som omgir ham på alle kanter.

Leif er mer og mer hektet på AUF. Han og kjæresten Amira vil ut og redde verden, men først vil de på sommerleir på Utøya.

Episode 6: År 2017

Hvordan og hvorfor kunne 22. juli skje, ble det spurt i 2011. Frank Aamodt er ikke i tvil om hva svarene på de spørsmålene er, og i de seks årene som har gått siden terrorangrepet, har han prøvd å la være å tenke på det.

Han er tilbake i Nato; han forsøker å føle seg som en handlingens mann igjen. Det er 2017, og et nytt spørsmål stilles: Har lovnadene om beredskap etter 22. juli blitt fulgt opp av statsapparat og politikere? Frank vet svaret på det spørsmålet også. Men er det noen vits å si noe? Vil noen lytte denne gangen?