Hopp til innhold

Premiere: UXA - Thomas Seltzers Amerika

– Den amerikanske optimismen er erstattet av frykt og sinne, og både folket og landet virker slitent nå, sier Thomas Seltzer. Bli med til hans andre hjemland.

NRK1 tirsdag 6. oktober kl. 21.55 og NRK TV samme dag

Thomas Seltzer foran forfallen bygning i Detroit.

I sin nye dokumentarserie får vi et ekte bilde av Thomas Seltzers USA.

Foto: Jørn Norstrøm / NRK

I denne dokumentarserien drar Thomas Seltzer tilbake til sitt første hjemland, snart fire år etter at han i dokumentaren «I Hillary og Donalds bakgård» viste norske seere hvorfor Trump kom til å bli USAs neste president. Denne gangen leter han etter den amerikanske drømmen.

Seltzer starter reisen i Superior, Wisconsin, som er hans barndoms hjemby i det såkalte rustbeltet. Nylig så Seltzer barndomshjemmet til salgs for drøye $50 000, og i serien legger han ut på en tur for å forstå hvordan det som en gang var et av USAs og verdens mest fremgangsrike områder nå opplever stagnasjon og forfall.

Vi følger ham på reise gjennom rustbeltet i nord, storbyene på østkysten og landbruksområder i Midtvesten; kullområdene i Appalachene, grenseområdene i Texas og reservater i sørvest. På turen oppsøker han familie, venner, eksperter og vanlige folk som gir seerne et genuint møte med det virkelige USA.

– Uforente stater

– Som liten elsket jeg USA. Det opplevdes som selve framtidslandet, et sted der alt virket moderne og effektivt. Et land preget av åpne landskap og stor himmel, befolket av uredde optimister med nysgjerrige sinn. Men når jeg ser på Amerika i dag så virker landet på mange måter stagnert, gammelt og ødelagt. Optimismen er erstattet av frykt og sinne mens den store himmelen nå er tung av mørke skyer, sier Thomas Seltzer.

– Skjebnevalget 2020 nærmer seg, nasjonen er delt og jeg skal i denne serien reise gjennom disse uforente statene for å finne ut: Hva skjedde med den amerikanske drømmen?

Den siste episoden av denne dokumentarserien sendes på NRK 1 3. november, som en innledning til valgnatta på NRK.

Episodene

Episode 1: Den amerikanske drømmen
Thomas Seltzer legger ut på tur gjennom sitt første hjemland for å sjekke ståa til den amerikanske drømmen. Første stopp: barndomshjemmet i Wisconsin.

Episode 2: Drittlivsyndromet
Arbeidsledighet, fattigdom og håpløshet i det amerikanske kullbeltet gjør at menn dør tidligere enn på generasjoner. Likevel finnes det håp.

Episode 3: Stammelandet
Kampen om hvem som kan kalle seg amerikaner i dag er mer nådeløs enn noen gang og frontene er steile, både i bygatene, på bygda og langs grensa.

Episode 4: Sommerfugler i pulverland
En gang var dette hele verden sitt matfat. I dag slår pumpa i det amerikanske hjertelandet mye takket være ulovlige stimuli og illegale innvandrere.

Episode 5: Det amerikanske marerittet
USA har blitt så hyperpolarisert at kolleger og familiemedlemmer ikke lengre snakker til hverandre hvis de stemmer på hvert sitt parti. På sidelinjen står medieindustrien og andre aktører og tjener milliarder på mistilliten og frykten som preger det splittede landet.