Hopp til innhold
Info fra NRK

Premiere: Ukjent arving

Det er noe mange har drømt om: Telefonen ringer, og noen forteller deg at du har arvet en ukjent onkel, et søskenbarn, en halvsøster du ikke visste at du hadde, eller ei mor du ble fortalt at døde da du var nyfødt. Det skjer faktisk i virkeligheten også.

Tarjei Strøm, Ukjent arving

I «Ukjent arving» skal programleder Tarjei Strøm forsøke å finne en rettmessig arving.

Foto: Ronald Hole Fossåskaret, NRK

Hvert år dør 10–20 nordmenn som myndighetene ikke klarer å finne noen arvinger til, og som ikke har skrevet testamentet. Det kan dreie seg om en arv på mange millioner. I «Ukjent arving» forsøker programleder Tarjei Strøm det myndighetene ikke har klart; å finne den rettmessige arvingen.

Letingen etter arvinger tar oss til steder og mennesker i hele landet, og til arkiv i inn- og utland. Hele tiden oppdager vi at det er menneskene, slekten og historien som er den store arven, ikke alltid pengene.

Episode 1: Bestefars svik

Ukjent arving, episode 1.
Foto: Privat

I 2015 dør Solveig Olsen, en stille og gudfryktig kvinne fra Bergen. Ingen arvinger melder seg, men var Solveig virkelig den siste i sin slekt? Solveigs familiehistorie er en fortelling om svik, smugling og dype hemmeligheter. Men også om sterke kvinner, samhold og kjærlighet.

Episode 2: Skjønnhetsdamens hemmelighet

Ukjent arving S01 Skjønnhetsdamens hemmelighet
Foto: Privat

I Harstad ble hun kalt «Frøken Paris» og «Gale-Betzy». Hun som kjeftet på fransk og sminket seg så rart. Vakker, annerledes, og tilsynelatende uten nær familie.

Alle i byen kjente til gamle, rare, vakre Betzy. Men ingen visste noe om livet hennes. Ikke før hun døde og vi begynte å lete etter den som hadde rett på arven etter henne. Reisen tilbake i tid avdekker et eventyrlig liv langt borte fra hjembyen. Og en dyp, mørk hemmelighet.

Episode 3: Onkelen som forsvant

Ukjent arving S01 Onkelen som forsvant
Foto: Privat

Lasse Bjur Olsen hadde en stor lidenskap; gamle busser. Han reiste landet rundt og tok titusenvis av bilder av de gamle bussene. Han tok vare på pengene sine også. Når han brått dør av sykdom er arven hans på mange millioner. Men Lasse er enebarn, og har ingen nær familie. Så hvem skal arve etter han? Og hvor er det blitt av onkel Henry?

Episode 4: Sjakkmesternes millioner

Ukjent arving S01Sjakkmesterens millioner
Foto: Privat

Tore Jan dør alene i leiligheten, og etterlater seg 6,5 millioner kroner. Han hadde mange venner, men ingen fikk vite noe om slekten hans. De visste ikke engang at han hadde kreft, så privat var han. Men kan den gåtefulle sjakkmesteren likevel ha hatt noen? Han var data-mannen, «luringen», maler og sjakkspiller. Men hvem var det egentlig som kjente Tore Jan? Og hvem skal arve millionene han etterlot seg?

Episode 5: Mannen uten land

Ukjent arving S01 Mannen uten land
Foto: Ronald Hole Fossåskaret, NRK

Høsten 1939 forlater en ung førstereisgutt hjembyen Tallinn. Det er siste gang han ser sine kjære. Sytti år senere dør Johannes på et sykehjem i Bergen. Alene, uten familie. Krigsseileren hadde reist verden rundt, men han kunne aldri reise hjem. Det kommer bare to mennesker i begravelsen, og myndighetene finner ingen arving til de kronene Johannes har greid å spare. Hva var historien han bar på? Hva skjedde med familien bak Jernteppet?