Hopp til innhold
Info fra NRK

Premiere: Hodet i klemme

Sjelekvaler, blod, svette og tårer. «Hodet i klemme» er sportsdokumentaren som handler om å få juling i livet både på og utenfor matta, og likevel reise seg igjen gang etter gang.

Dokumentarserien «Hodet i klemme»: Stig André Berge og Morten Thoresen på matta.

Det blir drama, harde tak og utslåtte tenner i NRKs nye dokumentarserie om brytermiljøet i Norge.

Foto: RAGNAR MOLSTAD / NRK

Dokumentarserien «Hodet i klemme» følger fire brytere og deres trenere på veien mot OL i Tokyo og VM 2021 på hjemmebane i Oslo.

Gjennom sju episoder får seerne et unikt innblikk i en norsk bakgårdsidrett som er fattig på penger, men rik på sterke historier og utøvere som ofrer alt for å bli best i verden.

Dokumentarserien «Hodet i klemme»: Bryter Morten Thoresen under trening.

Morten Thoresen og de andre utøverne stiller alle med en brokete fortid i bagasjen og er vant med å kjempe seg fram i livet både sportslig og privat.

Foto: Bjørn Frode Holmgren / NRK

For topputøverne Grace Bullen, Stig-André Berge, Morten Thoresen og Felix Baldauf står drømmen om OL- og VM-gull på spill, men pandemien skal vise seg å ramme dem alle hardt på ulike vis.

Stig André Berge

Dokumentarserien «Hodet i klemme»: Stig André Berge.

Stig-André Berge trener opp mot sitt siste VM som utøver etter en 20 år lang karriere.

Foto: Ragnar Molstad / NRK

Veteranen Stig-André Berge (37) har drømt om OL-gull helt siden han var liten. På slutten av en 20 år lang karriere står han med blant annet bronse i OL og VM, samt tre EM-sølv. Nå er det hans siste sjanse til å oppnå barndomsdrømmen.

Men høsten 2020 preges av kaos. Pandemien hindrer Berge og utøverne å reise ut for å trene. På hjemmebane er kona gravid, mamma er død og pappa sitter i fengsel. Og i tillegg er ikke kroppen det den en gang var.

Stig-André Berge er maskinen som aldri gir opp, men må han denne gangen innse at toget er gått?

Grace Bullen

Dokumentarserien «Hodet i klemme»: Grace Bullen tar EM-gull i bryting for kvinner i 2020.

Grace Bullen er et av Norges største medaljehåp etter at hun blant annet kunne feire EM-gull i 2020.

Foto: Kadir Caliskan / United World Wrestling (UWW)

Grace Bullen (24) er et av Norges største OL og VM-håp uansett idrett og har tross sin unge alder allerede vunnet flere internasjonale medaljer.

Grace har en dramatisk flyktninghistorie i bagasjen og kom til Norge som fireåring. Flere ganger har hun opplevd grov rasisme, men hun har lært seg å stå støtt i sin norske identitet.

Nå er hun i sitt livs form og alt ligger til rette for både triumf i OL og VM. Men så inntreffer katastrofen. Grace blir rammet av Covid19 og settes kraftig tilbake av viruset.

Med bare fire måneder på å hente seg inn før første OL-kvalifisering ser det dårlig ut for Grace. Kroppen hangler og nervene er i ferd med å ta henne.

Kan hun få orden på kropp og sinn i tide?

Morten Thoresen

 Dokumentarserien «Hodet i klemme»: Morten Thoresen.

Morten Thoresen er typen som ofrer det meste for bryterkarrieren.

Foto: Ragnar Molstad / NRK

Morten Thoresen (24) er bryteren som legger både kroppen og sjela si inn på å bli best i verden.

Hardt arbeid betaler seg. I fjor ble han europamester for Norge. Gullmedaljen valgte han å gi til moren som takk for at hun har stilt opp for han gjennom en krevende barndom.

Med dysleksi var skolen en hard prøvelse, men på brytematta briljerte han. Som 16-åring flyttet han til Oslo for å forfølge drømmen om å bli verdens beste bryter.

Men blodslitet koster. Fortanna røyk for et par år siden og ryggen er kranglete. Kne, rygg og fingre må tapes opp foran hver konkurranse. Hvor langt kan han tøye strikken før den ryker?

Felix Baldauf

Dokumentarserien «Hodet i klemme»: Felix Baldauf.

Felix Baldauf kjemper ikke bare mot sine motstandere på matta, men også mot tunge tanker og seg selv.

Foto: NRK

Felix Baldauf (26) er født i Tyskland. Tidlig ble han forlatt av faren og som niåring flyttet han med moren til Kristiansund.

Oppveksten var preget av både hard disiplin og en mor som slet med alkoholisme. Og allerede i ungdomsårene begynte Felix selv å drikke og havnet i feil miljø.

Brytingen og klubbtreneren Eren André Gjægtvik ble redningen. Sammen sørget duoen for at Felix ble den mestvinnende norske junior-bryteren noensinne. Og i 2017 blir han europamester for senior og tar Norges første EM-gull for herrer siden Lars Rønningen i 1992.

Men en tøff oppvekst har satt sine spor. Felix sliter med tunge tanker og tillitsproblemer.

Høsten 2020 topper alt seg. Han er skadet og er i konflikt med landslagstrener Fritz Aanes. Felix truer med å gå ut av laget hvis han ikke får Eren som sin hovedtrener.

Fritz Aanes

Dokumentarserien «Hodet i klemme»: Landslagstrener Fritz Aanes.

Kan bryternes landslagsleder Fritz Aanes lykkes med sin omstridte lederstil på veien mot OL og VM?

Foto: Ragnar Molstad / NRK

Fritz Aanes (43) var et av tidenes største norske brytetalenter, men karrieren kommer seg aldri igjen etter at et urent kosttilskudd fører til at han blir tatt i doping under Sydney-OL i 2000.

I 2012 blir han ansatt som landslagstrener og sørger for at lille Norge for alvor markerer seg på brytekartet. Medaljene renner inn og Aanes sin harde disiplin gir uttelling.

Men høsten 2020 er stemningen i laget dårlig. Pandemien gjør at moralen og trøkket i gruppa er langt unna nivået det skal være. Når det kun er få uker igjen til OL-kvalifisering er Fritz redd for at hele livsverket hans skal bli ødelagt.

I tillegg truer stjernebryteren Felix med å bryte ut av landslaget og gå solo med klubbtrener Eren.

Kan Fritz klare å samle laget og vinne tilbake Felix sin tillit?

Premiere søndag 19. september i NRK TV og på NRK1 kl. 21.35.

Om programskaperne:

Manusforfatter og regissør Kim Peder Rismyhr står bak flere prisbelønte dokumentarer. Blant annet ble han tildelt to Gullruten-priser i 2020 for «Verdens vakreste leker» og én Gullruten i 2016 for «Special Olympics: Mats og Erling i LA».

Med seg på laget har han manusforfatter Hedda Mjøen som blant annet har laget «Sinnssykt» (nominert til Gullruten 2019) og «Innafor» (2020) for NRK.

Hovedfotograf er Ragnar Molstad som har hatt foto på serier som «Skam»,« Blank» og «Presten».

På klipp er Christine Heitmann («Lik meg» og «17»), Jens Niklas Blom («This is it», «Avkledd», «Lives oppdragelsesreise») og foto/klipp Bjørn Frode Holmgren («Operasjon sjøbris» og «Brennpunkt 22.07»).