Hopp til innhold

Premiere: Håpets marked

De vil redde livet, stoppe sykdom eller få barnet de drømmer om. I Håpets marked følger programleder Lisa Tønne nordmenn som velger å dra til utlandet for å få hjelp når Norge sier nei.

Håpets marked har premiere på NRK1 mandag 2. november kl. 21.20 og i NRK TV samme dag.

Lisa Tønne i Håpets marked
Foto: NRK

— Jeg liker å tro at jeg lever i et land med verdens beste helsevesen, men mange av de jeg møter i denne serien er nok litt uenig med meg i det, sier programleder Lisa Tønne.

For hva gjør du om du har et desperat ønske om barn, eller har behov for medisinsk hjelp og helsevesenet ikke tilbyr deg det du mener er den eneste riktige behandlingen?

Til utlandet for å få hjelp

I første episode blir vi kjent med Heidi Alice og Stian. Begge har diagnosen Multippel sklerose (MS), en sykdom som angriper nervene i hjernen og ryggmargen så man gradvis mister funksjonsevnen, kan havne i rullestol, eller i verste fall dø. I Norge har de fått tilbud om medisiner som bremser utviklingen av sykdommen. I andre land kan man imidlertid få en behandling som mange mener vil stanse MS-en for godt.

Lisa og Heidi Alice i Moskva

RISIKO FOR INFEKSJON: Programleder Lisa Tønne må ikle seg smittevernsutstyr da Heidi Alice mottar behandling.

Foto: NRK

Begge føler at tiden renner ut, og ønsker nå det de har hørt fra flere er et bedre behandlingsalternativ, nemlig stamcelletransplantasjon - en prosedyre Norge foreløpig sier nei til. Derfor blir vi med begge to til henholdsvis Russland og Mexico i håp om å stanse utviklingen av sykdommen.

Etter en tilsynelatende vellykket behandling på sykehuset i Moskva blir Heidi Alice flyttet til intensivavdelingen, med dobbeltsidig lungebetennelse – en tilstand som er svært kritisk for en med særdeles svekket immunforsvar. Stian gjennomgår en vellykket stamcelletransplantasjon, men har den hatt effekt? Stopper behandlingen sykdommen, slik Stian har forhåpninger om?

Stian mottar stamcelletransplantasjon i Mexico

I MEXICO: Stian gjennomfører stamcelletransplantasjon.

Foto: NRK

Nei i Norge, ja i Sverige

Foruten å være svært kostbar er stamcellebehandling omdiskutert, blant annet på grunn av uenighet om tilstrekkelig dokumentasjon på effekt, risiko og hvem som kan ha nytte av den. Ettersom behandlingen inkluderer cellegift, gjør den også kroppen svært mottakelig for livstruende infeksjoner.

I Sverige har imidlertid MS-pasienter fått tilbud om stamcellebehandling i over ti år, og programleder Lisa Tønne etterlyser et tettere samarbeid på tvers av landegrensene.

— I Norge bruker man bremsemedisiner, men i Sverige ser man bedre resultater av stamcellebehandling for mange med MS. Hvorfor kan ikke norske leger bruke data fra svensk forskning - som jo viser at dette er en behandling som fungerer, spør Tønne.

Utover sesongen skal vi treffe flere mennesker som er villige til å reise milevis utenlands, ta stor risiko og betale dyrt for å få de tjenestene og behandlingene de ønsker, men som de ikke får i Norge.

Håpets marked har premiere mandag 2. november kl. 21.20 på NRK1 og i NRK TV.

Se serien i NRK TV her.