Hopp til innhold

På tykk is - med drager over Grønland

Seks kitere har dratt på en fantastisk formidlingsekspedisjon over Grønland for å oppleve, se og bedre forstå klimaforskning og norsk polarhistorie. Blant kiterne var H.K.H. Kronprins Haakon.

H.K.H. Kronprins Haakon gående i solfylt vinterlandskap ute på den tykke isen over Grønlands vidder med et smil om munnen

H.K.H. Kronprins Haakon er klar for sin første store ekspedisjon.

Foto: NRK

I serien «På tykk is» har NRK fulgt seks kitere med hver sin 100 kilo tunge bagasje. Med sterk ekspedisjonsglede, og higen etter større innsikt i arktisk natur og fremtidens klima, tar de seerne med på en spennende formidlingsekspedisjon over tykk is og gjennom storslått natur.

– Det var en utrolig opplevelse å reise over den enorme Grønlandsisen og ned til det voldsomme landskapet på østkysten, forteller Harald Dag Jølle, ekspedisjonsleder og polarhistoriker ved UiT Norges arktiske universitet.

Ekspedisjonsleder Harald Dag Jølle og grønlender og ekspedisjonsdeltaker Kunuk Lennert tar imot H.K.H. Kronprins Haakon på Ilulissat på Grønland. Smilende tar de hverandre i hånden.

Ekspedisjonsleder Harald Dag Jølle og Grønlender og ekspedisjonsdeltaker Kunuk Lennert tar imot H.K.H. Kronprins Haakon på Ilulissat på Grønland. H.K.H. Kronprins Haakon var med under første del av ekspedisjonen, fra vest til øst over innlandsisen på femten dager. Resten av ekspedisjonen var ute i fire uker.

Foto: NRK

Økt kunnskap om fremtidens klima

Formidlingsekspedisjonen varte i totalt fire uker og er arrangert av UiT Norges arktiske universitet som driver utstrakt forskning og undervisning både i -og om polarområdene. Økt kunnskap om Grønlandsisen og havnivåstigningen er avgjørende for at vi bedre skal kunne forstå fremtidens klimautvikling.

Turen ble ekstra spesiell av at en tronarving deltok på ferden.

– Det er fantastisk at kronprins Haakon ble med på ekspedisjonen. Han mestret forholdene godt og hans kunnskap om polarområdene imponerer meg. Jeg tror hans deltakelse på en slik polarekspedisjon vil sette spor.

Ekspedisjonen ankommer Grønlands østkyst der havisen synes langstrakt mellom storslåtte fjell. To av kiterne i ekspedisjonen kan synes bakfra gående i retning havet.

Etter 1300 km på ski over innlandsisen, var det et storslått landskap som møtte ekspedisjonen på østkysten.

Foto: NRK

Vegard Ulvang forteller om en svært minnerik opplevelse.

– Denne turen står svært høyt på lista over mine skiturer. Tenk å kunne reise så langt og fort over endeløse vidder. Ekspedisjonen var en stor naturopplevelse kombinert med mye læring. Vi møtte forskere med unik kunnskap om Grønlandsisen og jeg lærte nye ting om norsk polarhistorie, forteller Vegard Ulvang, en av Norges beste skiløpere gjennom tidene.

En av ekspedisjonsdeltakerne kiter i sol- og vindfullt vær over det åpne landskapet over innlandsisen på Grønland.

Hver ekspedisjonsdeltaker hadde fire pulker hver med blant annet mat og brensel, solcellepanel, kiter, soveposer og telt. Hver mann trakk om lag 100 kilo over Grønlandsisen.

Foto: NRK