Hopp til innhold

Oppfinneren (1:8) - premiere!

Uke 45 NRK1 mandag 7 november kl. 19.45

Tusenkunstneren Erik Alfred Tesaker og familien hans drømmer om å skape sitt eget selvforsynte, mekaniske paradis på et gammelt småbruk. Det handler om snurrige oppfinnelser, tradisjonshåndverk og gjenbruk. Og om et drømmetårn på et låvetak.

Oppfinneren

Erik Alfred kommer fra en familie med lange håndverkstradisjoner. Dem er han opptatt av å ta vare på.

Foto: NRK

I åtte episoder følger vi Erik Alfred og familien som har satset mye for å kunne leve et liv i pakt med egne verdier framfor trygghet og komfort. På gården bor Erik Alfred, kona Ellen Marie, barna Selma (10), Alfred (8) og Tønnes (6).

Hele tiden jobbes det med å restaurere bygningene fra 1800-tallet, samtidig som familien ønsker å sette sitt personlige preg på gårdstunet.

Oppfinneren

Ellen Marie, Erik Alfred og barna Tønnes (6), Alfred (8) og Selma (10) Tesaker begynte restaureringen av gården i 2015.

Foto: NRK

Håndverkstradisjoner tas med videre

For Erik Alfred er farfaren, Konrad Tesaker, det store forbildet. Han var en typisk oppfinnertype, som arbeidet på en trevarefabrikk. Når farfaren trengte en ny maskin, satte han seg ned i fred og ro et par dager, før han reiste seg og konstruerte den. Nå har Erik Alfred selv fått kjøpt og restaurert en gammel trevarefabrikk i Gyland i Flekkefjord. Der har han plassert og pusset opp alle de gamle maskinene fra farfarens fabrikk. Med unntak av farfarens hjemmelagde økseskaftmasin som er rundt 100 år gammel, er maskinene fra 1890-tallet. På håndverksfabrikken får de nytt liv og tas i bruk til nye prosjekter.

– Vi må ta tradisjonene inn i vår egen hverdag, og ikke behandle dem som museumsgjenstander, sier Erik Alfred. – Det handler om å bevare, bruke og bryte tradisjoner.

Vil «gjenfortrylle» verden

Det store prosjektet på småbruket denne sesongen er å få reist et drømmetårn på låvetaket. Et sted for å se både utover og innover, med fri sikt mot stjernehimmelen.

– Det må være litt gøy, litt magisk, mener Erik Alfred.

I "Oppfinneren" får vi lære om norsk tradisjonshåndverk, selvberging og om hvordan lekne oppfinnelser blir til.