Hopp til innhold
Info fra NRK

Nytt matprogram: Kokkeliv

NRK1/NRK TV fra 11. mars: I serien Kokkeliv møter vi prisbelønte kokker som er med på å gjenoppdage maten som vokser rett under bena på oss.

Kokkeliv 2021, nytt matprogram
Foto: NRK

Den nordiske naturen byr på store matopplevelser i alle fire årstider.

I programmene forteller kokkenes sine unike livshistorier, og vi får se dem planlegge og lage måltider basert på lokale råvarer i sesong. Vi blir kjent med lidenskapelige kokker med entusiasme for den nordiske matarven.

Gjennom deres engasjement får vi inspirasjon til å se på naturen med et nytt og sultent blikk.

11. mars: Sommer

Christopher Haatuft i Kokkeliv: Sommer.

Christopher Haatuft driver tre restauranter i Bergen.

Foto: Anton Brekne / NRK

Christopher Haatuft er punkeren som endte opp med å lage mat på noen av USAs mest eksklusive restauranter. Bergenseren snublet tilfeldig inn i kokke-verdenen i midten av 20-årene etter en rotløs periode i ungdommen.

Nå driver han tre suksessfulle restauranter i Bergen sentrum, blant dem Lysverket. Her serverer den selvlærte stjernekokken 500 år gamle kuskjell og sanktpetersfisk til gjestene sine. Christopher har tatt med seg det politiske engasjementet fra sin tid i punkemiljøet og ansetter ofte folk som har falt utenfor samfunnet.

Han tar også med seg kollegaene sine på kunstmuseet for å lære om komposisjon og linjer, for å bedre kunne gi restaurant gjestene en visuell opplevelse på tallerkenen.

Christopher serverer ferske strandsnegler på primus i vannkanten på en sommerens varmeste dager.

18. mars: Høst

Astrid Regine Nässlander i Kokkeliv: Høst.

Astrid Regine Nässlander overtar en viltforedlingsbedrift i Steigen i Nord-Norge.

Foto: Anton Brekne / NRK

Astrid Regine Nässlander er tidlig i tjueårene da hun bosetter seg alene på en hytte uten strøm og vann langt inne i de värmlandske skoger, for å lære seg selvberging.

Etter året i skogen får hun jobb som kjøkkensjef på Manshausen, Børge Ousland sin reisedestinasjon i Nordland. Der jobber hun for en bærekraftig restaurantdrift med lokale råvarer. Arbeidet på Manshausen får raskt oppmerksomhet og hun vinner to store matpriser.

For Astrid er elgen en oppsummering på hva bærekraftig mat er, og denne høsten skal hun overta en liten viltforedlingsbedrift i Steigen i Nord-Norge. Hva venter henne når startskuddet for elgjakta går?

Astrid serverer langtidskokt kjøtt med rips og rotfrukter tilberedt i kokegrop.

25. mars: Vinter

Halvar Ellingsen i Kokkeliv: Vinter.

Halvar Ellingsen i hjembygda Kvitnes i Vesterålen.

Foto: Sølve Sæther / NRK

Halvar Ellingsen ble tidenes yngste norgesmester i kokkekunst som 23-åring, men nå står han foran sitt livs største utfordring. Etter å ha jobbet som kokk på flere av Oslos beste restauranter har han dratt hjem til den lille bygda Kvitnes i Vesterålen.

Kvitnes gård tilhørte en gang hans tipptippoldefar, men var forfallent, preget av tiår uten vedlikehold. Nå er gården restaurert, og i programmet følger vi Halvar i de nervepirrende dagene i forkant av åpningen av den ambisiøse gourmetrestauranten. Midt på den kaldeste vinteren sanker han inn lokale råvarer som serveres gjestene.

I programmet tilbereder Halvar ferske kråkeboller med råreke og rømme.

8. april: Vår

Elaine Asp i Kokkeliv: Vår.

Elaine Asp i Glen i Jämtlandsfjellene.

Foto: NRK

Det var få som trodde på Elaine Asp da hun startet en restaurant i den lille samiske bygda Glen med kun 16 innbyggere. Restauranten Hävvi ligger i Jämtlandsfjellene, en dagstur unna norskegrensen.

Drøye ti år etter har hun klart å sette samisk mat på verdenskartet. Men jobben har kostet mer krefter enn hun har, og denne våren må hun ta et vanskelig valg.

Elaine har vunnet en av Sveriges gjeveste matpriser, Gastronomipriset. Hennes kokebok med sørsamiske oppskrifter vant årets kokebok i Sverige i fjor og ble kåret til nest beste kokebok i den prestisjefylte konkurransen Gourmand Awards.

Elaine serverer fersk fjellørret med kvannsmør og engsyrerømme, stekt over åpen ild.