Hopp til innhold

Jazzeventyret

Hvordan ble lille Norge et stort jazzland? I NRKs nye serie møter vi mange av de største jazzmusikerne i landet. De var med på å sette Norge på kartet på en helt unik måte.

Jazzeventyret

Jazzeventyret. Karin Krog med venner

Foto: NRK / NRK

Alle fire episoder publiseres i NRK TV tirsdag 12. mars kl. 06.00

I «Jazzeventyret» møter vi mange av de mest toneangivende og nyskapende musikerne i norsk jazz. Musikere som Karin Krog, Arild Andersen, Sidsel Endresen, Nils Petter Molvær, Bugge Wesseltoft, Håkon Kornstad, Hedvig Mollestad og Paal Nilssen-Love forteller om hvordan jazzen i Norge har blomstret.

Regissøren bak serien, Håvard Bråthen, er også kjent for den kritikerroste dokumentarserien «Helvete – historien om norsk black metal» på NRK.

Legendarisk album

Vi får historien om hvordan klassikeren «Afric Pepperbird» med Jan Garbarek, Terje Rypdal, Jon Christensen og Arild Andersen plutselig førte til at internasjonale stjerner begynte å legge innspillingene til et lite studio i Oslo. Her satt lydmagikerne Manfred Eicher og Jan Erik Kongshaug, og sammen skapte de en egen æra i norsk jazzhistorie.

«Jazzeventyret» følger jazzens vei fra forbudstid under krigen til blomstrende aktivitet på 70-tallet. Fra nedtur og produksjon av buttons med «Jazzen er død» og videre til etableringen av Blå, som ble et nytt kraftsentrum for den nye jazzen.

Serien forteller også historien om stjernefabrikken jazzlinja i Trondheim, og om hvordan festivalene, med Molde i spissen, har styrket Norge som en særegen jazzmetropol.

Så hva kjennetegner norsk jazz? I serien svarer mange av våre fremste musikere på akkurat det spørsmålet.

Episode 1: Daggry

På 1950-tallet er Norge en liten musikalsk utkant, men to usedvanlige damer får store ting til å skje. Om Karin Krog, Randi Hultin og starten av Moldejazz.

 Jan Garbarek er en av de som blir portrettert i Jazzeventyret

Jan Garbarek er en av de som blir portrettert i Jazzeventyret

Foto: NRK / NRK

Episode 2: Fire store

I 1969 går fire unge menn inn i et platestudio på Vålerenga og skaper internasjonal jazzhistorie.Om Jan Garbarek, Terje Rypdal, Arild Andersen og Jon Christensen. Og ECM-duoen Manfred Eicher og Jan Erik Kongshaug

Radka Toneffs hudløse sang bergtar publikum.

Radka Toneffs hudløse sang bergtar publikum.

Foto: Privat / NRK / NRK

Episode 3: Sterke stemmer

Radka Toneffs hudløse sang bergtar publikum,og Sidsel Endresen vraker en popkarriere for å utforske et helt eget stemmelandskap.

Nils Petter Molvær

Nils Petter Molvær.

Foto: Privat / NRK / NRK

Episode 4: «Jazz er farlig, jazz er feigt"

En ny generasjon røsker opp i det etablerte og løfter norsk musikk til nye høyder. Om Molværs Khmer, Bugges «New Conception of Jazz”, «Mirakelkonserten» Med Chick Corea og Konsen Bigband, og jazzlinja i Trondheim.