Hopp til innhold
Info fra NRK

Nytt blod

I den nye NRK-serien «Nytt blod» følger vi Marie og hennes mor Tuva gjennom en spennende fase i familiebedriften Langedrag Naturpark.

I denne serien kommer vi tett på innsiden av en helt spesiell familiebedrift i naturskjønne omgivelser.

Hva om din mor er leder for bedriften der du jobber, og du selv har lyst til å ta over ledelsen? Du må bare få mamma til å trekke seg tilbake – og du må få kontroll på en flokk med ulver.

Tuva (67) er innstilt på å trappe ned, men vil ikke gi fra seg ledelsen før hun er sikker på at Marie vil makte oppgaven. Marie (38) er i tvil om hun kan fortsette å jobbe i bedriften hvis det ikke snart skjer endringer.

Se hele serien fra Langedrag i NRK TV fra 5. mars her

Barna har førsteprioritet

Marie (38) er mest interessert i hest. Hun våger seg ikke inn i ulvehegnet, med god grunn. Ulvene kjenner henne ikke. Da kan det være farlig. Skal Marie ta over bedriften, må hun også bli akseptert av de nye ulvene som parken planlegger å avle fram.

Men Marie har flere å tenke på: Sammen med mannen Nils Østby Natten (42) har hun tre barn og en liten privat gård med egne hester og sauer. For Marie er det grunnleggende viktig at barna skal ha førsteprioritet, ikke Langedrag.

En kvinne med brunt hår oppsatt i hestehale med sort slitt caps på hodet og solbriller. Hun myser mot siden og har solbrun hud. Hun har på seg lilla fleecejakke. I bakgrunnen skimtes en brunbeiset stall.

For Marie er familien viktigere enn Langedrag. Både hun og mamma Tuva er usikre på om hun som småbarnsmamma er klar for å overta den daglige driften.

Foto: Nils Petter Devold Midtun / NRK

Tuva leder ulveflokken

Samtidig som det ligger an til et generasjonsskifte i ledelsen av bedriften, er det også et generasjonsskifte på gang blant ulvene, som er Langedrags signaturdyr. Parken har i mange år hatt sosialiserte ulver. Det vil si ulver som er vokst opp i nær kontakt med mennesker. De gamle ulvene Varg og Irgas vokste opp hos Tuva og ser på henne som leder av flokken. Derfor kan Tuva være inne i hegnet sammen med ulvene og vise dem fram for publikum. Men nå er tiden snart ute for de gamle ulvene.

En kvinne med grått hår oppsatt i løs hestehale sitter på huk mens hun sitter tett inntil en stor, brun ulv. Det er nesten så hun gir ulven en klem.

Tuva er ulvemamma. De eldste ulvene på gården har vokst opp med henne.

Foto: NRK

Nært og ufiltrert fra en familiebedrift

Langedrag Naturpark er en arbeidsplass utenom det vanlige. Som leder får du ansvar for flere titalls ansatte, mange hundre ulike dyr, en leirskole og tusenvis av besøkende turister.

Familiebedriften ble startet av Maries besteforeldre på 1970-tallet. Hensikten har hele tiden vært å gi publikum rike opplevelser og kunnskap om dyr og natur. Parken kan by på alt fra elg, rein og gaupe til gamle norske husdyrraser.

I «Nytt blod» får vi et uvanlig nært, ufiltrert og ekte bilde av hverdagen i en familiebedrift. Forholdet mellom mor og datter står sentralt gjennom hele serien. Vi får også innblikk i de mange dilemmaene lederne for en moderne naturpark må forholde seg til.

To kvinner ser i hver sin retning foran i bildet. Den ene er tydelig eldre enn den andre, de har begge på seg turklær og varmt innertøy. I bakgrunnen mellom dem skimtes en ulv og to hytter.

Nytt blod byr på både nydelig natur og en del dramatikk i kulissene.

Grafikk: NRK