Hopp til innhold
Info fra NRK

Mine ville venner

Kan man bli venn med en elg? Møt Marte som er sju år og lever med massevis av søte husdyr og rovdyr.

Premiere i NRK TV og på NRK Super torsdag 9. mars. Klarer Marte å bli venner med dyrene? Og kan de finne på morsomme ting sammen?

Marte ser drømmende på gaupene som løper rundt innenfor gjerdet på besøksgården Langedrag. Her bor det over 300 små og store dyr fordelt på over 20 forskjellige arter. I dag skal bestemor inn til gaupene. Hun åpner døren og går inn med mat til de majestetiske dyrene.

Marte drømmer om å få bli med innenfor! Tenk hvor spennende det er å være helt nærme dem ...Men Marte er egentlig for liten. Etter mange lange blikk og mye masing fra Marte spør bestemor endelig om hun vil bli med inn, selv om hun bare er sju år. Endelig er det Martes tur!

– Jeg synes det var litt skummelt når den ene gaupa kom litt tett innpå meg. Men da mommo forsto at jeg var litt redd snakket hun med den på gaupespråket og sa at "nå er du nære nok", og da gikk den vekk sånn etterhvert, forteller Marte om opplevelsen.

Ei lita jente med lilla genser og hårbånd sitter i fanget på pappaen sin ute i den grønne skogen. Han har på seg caps og hvit t-skjorte. I forgrunnen står det ei gaupe og ser på dem.

Marte har hatt dyrene på Langedrag tett på hele livet.

Foto: Ole Johan Roska / NRK

Oldeforeldrene til Marte startet besøksgården Langedrag, og nå jobber mamma, pappa og bestemor Tuva der.

Hestekake i bursdagsfest

Når Marte inviterer vennene sine til bursdagsfest, er alle selvsagt invitert. Både hester, høner, geiter og mennesker får være med på feiringen. Og egen kake må hestene ha når de kommer inn i stuen sammen med resten av selskapet. Pappa Nils synes det bare er moro at dyra ferdes både ute og inne.

– Når man vokser opp slik tett på dyrene er det bare hyggelig og nesten en selvfølge å dele fest og høytid med dem også, men alt med måte altså, det er jo vi som besøker dem mest i deres arena i stall og fjøs. Så da blir det ekstra morro å vri litt på det, som når dyra besøker Marte på bursdagen her i huset hennes, sier han.

Marte får oppleve ting mange andre bare drømmer om: Som å få ryggmassasje av små revevalper, være med på jakt eller oppleve en elgfødsel. Men hun får også kjenne på det triste når dyr hun er glad i ikke klarer seg.

«Mine ville venner» er en serie om alt det fine og vonde som kan skje i naturen, men mest av alt om å være venner med dyr.