Maria Montessori (1:2)

Uke 26 NRK1 torsdag 26. juni kl 21.40

Historien om grunnleggeren av den berømte Montessori-skolen handler om en modig og intelligent kvinne som møtte mye motstand for sine ideer. I dette todelte italienske dramaet følger vi pedagogen, vitenskapskvinnen og feministen Maria Montessoris liv.

Maria Montessori

Maria Montessori var den første kvinnelige studenten på Romas medisinske fakultet i 1892. Hun måtte arbeide hardt for å bli respektert av medstudenter og lærere.

Foto: Mediaset Distribution

I 1892 blir Maria Montessori historiens første kvinnelige student på det ærverdige medisinske fakultetet i Roma i 1892. For å bli akseptert må hun arbeide hardere enn sine mannlige medstudenter og aldri vise tegn til svakhet.

Hemmelig kjærlighet

Maria Montessori

Maria Montessori (Paola Cortellesi) innledet et hemmelig forhold til den unge professoren Giuseppe Montesano (Massimo Poggio).

Foto: Mediaset Distribution

Det blir psykiatrien som blir Marias favorittfag, ikke minst på grunn av den unge læreren Giuseppe Montesano. Et hemmelig forhold utvikler seg mellom de to, samtidig som Maria begynner å interessere seg for pedagogikk og arbeid med barn. Hun viser helt spesielle evner til å undervise, slik at selv barn med lærevansker lærer seg å lese, skrive og regne.

Senere havnet hun i konflikt med fascistregimet i Italia og engasjerte hun seg sterkt i fredsarbeid. Hun ble nominert tre ganger til Nobels fredspris, seinest i 1951 – ett år før hun døde, 82 år gammel.