Hopp til innhold
Info fra NRK

Vennejakten

Det er én ting å date for å finne kjæreste, men hvordan finner du nye venner? Programleder Magan Gallery hjelper fire unge i jakten.

Video: ITV Studios Norway / NRK

Premiere torsdag 16. februar i NRK TV

Magan Gallery (28), kjent fra norske standup-scener og humorkollektivet NRK 4ETG, følte at koronatiden tvang ham til å stoppe opp og tenke over hva som betyr noe her i livet - hva man skal bry seg om, og hvem man skal henge med.

– Da jeg ble spurt om å gjøre dette prosjektet, var jeg på aktiv vennejakt sjøl, så det var naturlig for meg å koble meg på reisen til den flotte gjengen som er med, og være deres wingman, forteller Gallery, som også inviterer seerne inn i sine vennskap i programmet.

Magan sitter på en bardisk. Han ser i kamera og smiler stort.
Foto: ALEX ASENSI, ITV STUDIOS NORWAY/NRK

I den siste trivselsundersøkelsen for norske studenter oppgir 41 prosent at de har få eller ingen venner, så at det er mange som har interesse av tematikken, er ikke Gallery et sekund i tvil om.

Serien følger Daniel (19) - gameren som må ut av hulen, André (23) som kom ut av skapet og må finne seg selv på nytt, Line (21) som satt i klassen og ventet på den nye vennen som aldri kom, og Sarah (23) - bygdejenta som flyttet og må få nytt nettverk. Gallery synes deltakerne har vært skikkelig modige.

– Det er jo et forbanna sårt tema, egentlig. Å si at man føler på ensomhet, og å tørre å kaste seg ut i det, ta kontakt, prøve å åpne seg for andre mennesker og connecte med dem, det er tøft gjort.

Programleder Magan Gallery står i midten mellom de fire deltakerne i vennejakten. Han holder rundt dem og alle smiler stort foran en berg-og-dalbane og grønne trær.
Foto: ALEX ASENSI, ITV STUDIOS NORWAY/NRK

Verktøy som funker

I serien tester gjengen ulike veier til nye vennskap. De utsettes for speedfriending, vennedater via grupper på nett og utforsking av fysiske møtesteder for folk med like interesser som dem selv.

Med varierende grad av suksess, er det duka for svette førstedater, vanskelige andremøter, musikk, gaming, dansing og betroelser i natta.

– En sånn reise er selvfølgelig aldri uten motstand, men jeg tror det viktigste denne serien viser, er hvor sinnssykt mye du har å vinne på å tørre å ta steget. Og at du faktisk kan ha det skikkelig gøy underveis! smiler Gallery.

Dette er deltakerne:

Daniel sitter i en karusell. Han har et stort smil om munnen, sort caps og sort t-skjorte på.
Foto: ALEX ASENSI, ITV STUDIOS NORWAY/NRK

Daniel (19) fra Oppsal i Oslo

Gameren Daniel er en utadvendt type fra Oppsal i Oslo. Han digger musikk og dans, men den største lidenskapen er gaming. Derfor var det litt som å trekke gulloddet da Daniel kom inn på E-sport på videregående, selv om det betydde at han og kompisgjengen endte på forskjellige skoler. Men så kom korona, og det sosiale livet krympet inn. Det ble en tøff periode.

Selv om Daniel har en kjæreste han er veldig nær, innså han at han også trenger en kompis som han kan snakke med alt om. Også de tunge tingene.

– Jeg drømmer om en venn som er åpen om alt, åpen for alt – en venn for livet. Så, når vi er seksti eller noe, så drar vi på tur med familiene våre, sier Daniel.

Line står ved setet på en huskekarusell. Hun holder hånda i kjettingen til setet og ser i kameraet med et halvt smil.
Foto: ALEX ASENSI, ITV STUDIOS NORWAY/NRK

Line (22) fra Nesodden

Line kommer fra Nesodden, men bor i Oslo. Hun elsker musikk, kunst og matopplevelser, men har veldig få å dele det med. Derfor ender hun ofte opp med bare å bli hjemme.

Line synes det er viktig at vi tør å snakke om ensomhet – en stor grunn til at hun meldte seg på programmet. Hun har dessverre lang erfaring.

– Første skoledag, skulle alle finne noen å sette seg sammen med og bli kjent med. Men ingen hadde lyst til å sitte ved siden av meg, forteller hun.

Først i 6. klasse fikk Line sin første ordentlige venninne. Nå har venninnen fått familie, og selv om vennskapet består, så sees de sjeldnere.

– Jeg bare virkelig trenger selskap som får meg til å slappe av, sier Line

André sitter på en krakk og smiler foran et apparat i en fornøyelsespark. Han har rødt hår og caps på.
Foto: ALEX ASENSI, ITV STUDIOS NORWAY/NRK

André (23) fra Tønsberg

Tønsberggutten André bor i Oslo og studerer prosjektledelse kunst og kreativ næring. Men det har tatt lang tid for André å tørre å kjenne etter og stå for hva han egentlig liker å drive med og hvem han egentlig er. I ungdomsåra var han en del av en guttegjeng som «sagget med buksene og mekket bil».

– Det var jo egentlig ikke min greie i det hele tatt. Jeg likte jo å tegne og synge. Og så likte jeg gutter, forteller André.

Da André kom ut som homofil, mistet han mye av det sosiale nettverket sitt. Ingen sa noe direkte negativt, men gamlegjengen tulla ganske mye med «homseting». André syntes det ble kleint. Utryggheten snek seg med på flyttelasset til Oslo.

– Jeg ønsker å finne noen som godtar meg for den jeg er uten at det blir kleint og rart. Man kan jo ikke tvinge fram et vennskap heller, sier han.

Sarah står foran et apparat i en fornøyelsespark. Hun har blondt hår og briller på. Hun ser i kameraet og smiler forsiktig.
Foto: ALEX ASENSI, ITV STUDIOS NORWAY/NRK

Sarah (24) fra Norefjell

Sarah fra Norefjell ble med på kjærestens flyttelass til Lillestrøm. Hun er egentlig en spontan type og savner venner og et mer aktivt liv på fritiden. Men mellom full jobb som salgskonsulent for en brillebutikk og tid med kjæresten, er det vanskelig å finne energien til å komme i gang med vennejakt i den nye byen.

– Min utfordring er jo å gjøre det. Å ta den kontakten. Møte opp. Sette av tid. Ikke tenke at nei, jeg er sliten, jeg blir hjemme. For det er jo ikke egentlig det jeg har lyst til, sier Sarah.

Tidligere vennskap har ebbet ut, og for en som har opplevd litt i livet, så koster det å åpne opp og fortelle nye mennesker om seg selv. Begynne forfra, liksom. Igjen. Men hun vet at hun må opp på hesten igjen.

– Drømmen er å finne en venn som er der, som jeg kan dele ting med eller bare chille med – en venn for livet, sier Sarah.