Hopp til innhold

Kunstnerliv - sesong 3

Hvordan har livet satt sine spor i arbeidene til vår nye generasjon kunstnere? Og hvem har inspirert dem på veien?

Kunstnerliv sesong 3. Møt fem av våre fremste samtidskunstnere; Nicolai Torgersen, Jannik Abel, Leander Djønne, Tiril Hasselknippe og Sandra Mujinga.
Foto: NRK / NRK

I denne serien møter du fem nye samtidskunstnere og deres forbilder. Hva har preget ulike kunstnergenerasjoner, og hvilke utfordringer har de møtt på veien?

Alle liv rommer smerte og glede, men kunstnerne oppholder seg ofte i følelsesregisterets ytterkanter. Hvordan har disse komplekse erfaringene satt spor i kunsten?

Kunstnerliv ble nominert til Gullruten 2022 for beste dokumentarserie.

I tredje sesong møter vi:

  • Nikolai Torgersen og Edvard Munch
  • Sandra Mujinga og Tori Wrånes
  • Leander Djønne og Lars Hertervig
  • Tiril Hasselknippe og Siri Anker Aurdal
  • Jannik Abel og Kristian Kvakland

Hele sesongen publiseres i NRK TV 14. februar.

Episode 1: NRK1 14. februar kl. 20:00

Nicolai Torgersen er portrettert i "Kunstnerliv"

Som ung var det skatekulturen som opptok Nikolai Torgersen. Nå selger han kunst for millioner.

Foto: NRK / NRK

Nikolai Torgersen og Edvard Munch

Både Nikolai Torgersen og Edvard Munch har kjempet med rus og opplevd dødsfall i nære relasjoner. Hvordan finner man lys i mørket?

Nikolai Torgersen

Nikolai Torgersen (f.1990) har hatt en trøblete barndom med fattigdom og omsorgssvikt på østkanten av Oslo. Begge foreldrene hadde rusproblemer. I tyveårene ble Nikolai selv ledet inn i eget rusmisbruk og levde totalt på utsiden av samfunnet i over sju år. Med sterk viljestyrke og nyfunnet glede i kreativiteten sin, har han blitt nykter og er nå en av Norges mest ettertraktede kunstnere, som selger for titalls millioner i året.

Nikolai er nådeløs i sin fremstilling av sine traumer i kunsten, enten han jobber med tegning, malerier, film, performance, skulptur eller installasjoner. Bearbeidingen av skammen fra egen barndom er sentral når han for første gang stiller ut malerier av sin egen familie.

Edvard Munch

De fleste nordmenn har et forhold til Edvard Munch (1863-1944). Med sin følelsesladde, røffe ekspresjonistiske stil forandret han malekunsten for alltid. Med temaer som angst, sjalusi, smerte og død er hans kunst evig aktuell, noe fjorårets film «Munch» tydelig viste.

Munchs tidlige liv var preget av både moren og søsterens død. Han slet hele livet med å knytte seg til andre mennesker, og hadde lenge et høyt inntak av rusmidler. Men et opphold på en nerveklinikk i København forandret både han og kunsten hans radikalt.

Episode 2: NRK1 21. februar kl. 20:00

Sandra Mujinga er en av kunstnerne som er portretterte i serien "Kunstnerliv"

I løpet av kort tid har Sandra Mujinga blitt en internasjonal kunststjerne, utstilt på både Veneziabiennalen, MoMA og Guggenheim Museet i New York.

Foto: NRK / NRK

Sandra Mujinga og Tori Wrånes

Sandra Mujinga og Tori Wrånes opplever enorm internasjonal suksess, med sine alternative virkeligheter. Hvordan bevarer de roen og kjærligheten til seg selv?

Sandra Mujinga

Sandra Mujinga (f.1989) jobber med temaer som trygghet, afrofuturisme og rasisme, uttrykt i skulptur, film, installasjon og performance. Hun er opprinnelig fra Kongo, men hadde barndommen mellom Norge og Kenya. Fra hun var 15 år har hun måttet greie seg helt alene, da foreldrene døde, og alle hennes søsken ble spredt på ulike barne- og fosterhjem. Utrolig nok har hun mot alle odds greid å bygge seg opp som kunstner med internasjonal suksess.

Sandra er akkurat nå den norske kunstneren som gjør det best ute i verden, hvor hun har både vunnet priser og deltatt på Veneziabiennalen. Denne vinteren er hun aktuell med utstillinger på de mest prestisjetunge museene i New York: MoMa og Guggenheim. Men all suksessen krever sitt, særlig når du er vant til å gjøre alt selv.

Tori Wrånes

Tori Wrånes (f.1978) forbløffer ofte med sine mytiske eventyrverdener. Med sine ambisiøse prosjekter er hun tross sin relativt unge alder allerede en nestor innenfor performance. Hun er en kunstner som utfordrer status quo med sine besynderlige fantasifulle skapninger, som tvinger oss til å forholde oss til temaer som utenforskap og trangsynthet.

Det snakkes ofte om det umuliges kunst i møte med Wrånes' arbeider. For kunstneren elsker å utfordre tyngdekraften, både til lufts og til vanns, enten resultatet er performance, film eller skulptur. Hennes internasjonale renommé er unikt i en norsk kunstsammenheng. Aldri har vi hatt et yngre forbilde med i Kunstnerliv.

Episode 3: NRK1 28. februar kl. 20:00

Leander Djønne er en av de portretterte kunstnerne i den tredje sesongen av "Kunstnerliv"

Vi treffer Leander Djønne hjemme i Hardanger

Foto: NRK / NRK

Leander Djønne og Lars Hertervig

Mens Leander Djønne bearbeider sin mørke oppvekst i Jehovas vitner, malte den fattige kvekeren Lars Hertervig lyset i sinnssykdom.

Leander Djønne

Leander Djønne (f.1981) jobber og bor på en fruktgård i Hardanger. Han er både billedkunstner og forfatter, og debutromanen Oskespiralen fikk sjeldent gode kritikker i tillegg til Lytternes romanpris i 2023. De bestandige elementene som stein og fjell har vært viktige inspirasjonskilder. Han har fylt utstillingsrom med flere tonn stein og lager poetiske kunstfilmer i naturen rundt Hardangerfjorden.

Leander er født inn i trossamfunnet Jehovas vitner. Etter dyp tvil og selvmordstanker måtte han bryte med dem da han var 16 år. Kunsten hans går ofte inn i mørke tematikker rundt det å være menneske, men i hans nyeste verk ser vi en antydning til en lysere stemning enn vi har sett tidligere.

Lars Hertervig

Lars Hertervig (1830-1902) laget også tegninger og malerier av fjell og stein. Han levde på 1800-tallet i nærheten av Stavanger og er mest kjent for sine ømme og lyse naturbeskrivelser. Han var en av de første som var opptatt av å gjengi hva han følte - og ikke direkte hva han så. Dessverre ble Hertervig umyndiggjort før han fylte 30 år, fordi han ble erklært sinnssyk etter flere opphold på Gaustad sykehus. I store deler av livet var han så fattig at han laget lerreter av papirsøppel som han limte sammen og malte på.

Hertervigs inderlige fortolkninger av naturen banet vei for kunstnere som Nikolai Astrup og Edvard Munch. Selv om han fikk lite anerkjennelse i sin egen samtid, trekkes han fram i dag med stor beundring for sin følsomme måte å male på. Særlig i de siste årene har han blitt løftet frem i store utstillinger både i Norge og i utlandet.

Episode 4: NRK1 4. mars kl 20:00

Tiril Hasselknippe legger siste hånd på verket på installasjonen Play før åpningen i Stavanger Kunsthall.

Tiril Hasselknippe legger siste hånd på verket på installasjonen Play før åpningen i Stavanger Kunsthall.

Foto: Kamilla Johnsen / NRK

Tiril Hasselknippe og Siri Anker Aurdal

Tross smertene av sykdommen fibromyalgi lager Tiril Hasselknippe monumentale verk som peker mot Sci-fi. Det gjorde også pioneren Siri Anker Aurdal.

Tiril Hasselknippe

Tiril Hasselknippe (f.1985) lager store skulpturer i epoksy og glassfiber, som lett gir assosiasjoner til science fiction. Flere av verkene er innkjøpt til viktige samlinger som Kistefos, Nasjonalmuseet og Ekebergparken. Hasselknippe bodde lenge i New York, men flyttet hjem til Stavanger med mann og barn under korona.

Tirils store utfordring i livet er sykdommen fibromyalgi som gjør det svært hardt for henne å arbeide som billedkunstner. Sykdommen er også tema i flere verk hun lager; for eksempel installasjonen Play i Stavanger Kunsthall som handler om hjernetåke. Tiril vil så gjerne møte forbildet sitt Siri Anker Aurdal, men det viser seg at det skal bli utfordrende.

Siri Anker Aurdal

Siri Anker Aurdal (f.1937) var en aktiv og nyskapende kunstner gjennom 1960- og 70-tallet, en pioner som laget store skulpturer i glassfiber. Hun er mest kjent for verket Havbølger som ble laget til Trosterud skole i 1972. Denne installasjonen har blitt omgjort til ulike varianter og har vært utstilt blant annet på Kunstnernes Hus.

Hun hadde et lengre opphold der hun forsvant helt fra kunstscenen, men ble gjenoppdaget og løftet frem i utstillingen Hold steinhardt på greia di i 2013. Etter dette har kunsten hennes opplevd en stor renessanse og ikke minst blitt utstilt på den prestisjetunge Veneziabiennalen. I 2022 ble en ny versjon av bølgeverket innkjøpt og satt opp permanent i det nye Nasjonalmuseet.

Episode 5: NRK1 11. mars kl. 20:00

Jannik Abel er portrettert i serien "Kunstnerliv"

Jannik Abel har funnet roen i skogen på Nesodden, i huset som en gang tilhørte billedhuggeren Kristian Kvakland.

Foto: NRK / NRK

Jannik Abel og Kristian Kvakland

Jannik Abel og Kristian Kvakland har begge jobbet seg gjennom livets traumer i kunsten. Den ene viser angsten, den andre håpet.

Jannik Abel

Jannik Abel (f.1973) har levd et liv preget av dyp sorg. Da søsteren, etter mange forsøk, tok sitt eget liv, var Jannik nødt til å flykte til naturen. I skogen på Nesodden har hen bearbeidet sorgen gjennom fysisk utmattelse og dyp kontemplasjon, noe som også har resultert i sterkt bevegende arbeider om sorg og håp.

Basert på disse arbeidene, kalt Sorgserien og hens sterke miljøengasjement, fikk Jannik Abel i fjor Statens 10-årige arbeidsstipend. Ønsket om å redde naturen, menneskeheten og samtidig seg selv er hovedfokuset enten denne kunstneren jobber med skulptur, fotografi eller installasjoner.

Kristian Kvakland

Kristian Kvakland (1927 – 2011) står bak den velkjente Amandastatuetten som deles ut til filmbransjen hvert år. Men det finnes også en annen, mye dystrere side av kunstnerskapet. I sine uttrykksfulle skulpturer viser Kvakland ofte menneskets eksistensielle smerte, hvor innestengte hoder er et gjennomgangstema.

Den tidligere Donald Duck-tegneren fra Orkanger ble grepet av 70-tallets protestkunst, og med sitt sterke miljøengasjement var han med å representere Norge på Veneziabiennalen i 1976, hvor hele den nordiske paviljongen var dedikert miljøkamp. Kunstneren bygde seg et hus med atelier i skogen på Nesodden. Ved en ren tilfeldighet er det i dag Jannik Abel som bor og arbeider her.

Skuespiller Ruby Dagnall har fortellerstemmen i denne sesongen av kunstnerliv.

Ruby Dagnall har spilt i TV-serien «Skam» og har to Amandaprisen for beste kvinnelige skuespiller. Hun leser kommentarene i "Kunstnerliv"

Foto: NRK / NRK

Det er skuespiller Ruby Dagnall som har fortellerstemmen i denne sesongen.