Informasjon fra NRK

Klokken minutt for minutt

Uke 12 NRK1 torsdag 21. mars kl. 00:00

Sakte-tv fyller ti år. NRK feirer med «Klokken minutt for minutt» fra midnatt til midnatt torsdag 21. mars på NRK2.

Klokken minutt for minutt

Det blir sending fra Jernbanestasjonen i Bergen når NRK markerer ti år med sakte-tv torsdag 21. mars.

Foto: NRK

24 timer. 1440 minutter. 86400 sekunder. Sprøtt? Så absolutt.

Det siste i serien av sakte-tv-stunt fra NRK markerer også at det i år er ti år siden det første saktegående programmet, «Bergensbanen minutt for minutt», en høyst uventet suksess som samlet over 1,2 millioner nordmenn foran skjermen.

Blant alle de merkelige forslagene som forelå, falt valget på noe vi alle har et forhold til, enten vi vil eller ikke: Tid.

– Klarer vi få folk til å se på klokken i et par timer, så har vi rundet sakte-tv, ler programskaper Thomas Hellum i NRK Hordaland.

– Det passer også godt siden det faktisk var utbyggingen av jernbanen som gjorde at vi fikk felles klokketid her i landet, sier Hellum.

Følg elevenes klokkebygging

Hovedelementet i sendingen er de fire klokke-sifrene bygget i tre. Sifrene skal bygges om kontinuerlig, slik at alltid viser rett tid. Denne jobben har de rundt 100 elevene fra Åsane Folkehøgskole tatt på seg.


– Spenningen ligger i om de blir ferdige med neste tall før det er gått 60 sekunder. Alle mest spennende blir det når tre og fire tall skal skiftes ut samtidig, sier Hellum.

Sendingen varer i 24 timer og sendes uavbrutt torsdag 21. mars fra kl. 00.00 til 24.00 fra Jernbanestasjonen i Bergen.

Klokken minutt for minutt

100 elevene fra Åsane Folkehøgskole skal bygge om klokke-sifrene gjennom hele døgnet.

Foto: NRK

I tillegg til riktig klokkeslett vil sendingen også gi seerne fem hundre historiske fakta, fortalt på det tidspunktet det skjedde, samt en mengde musikk og lyrikk med tid som tema.

Gjennom døgnet kommer det en rekke gjester, som skal fortelle om sitt forhold til tid, klokken eller et spesielt klokkeslett. Blant andre kommer Maria («Piateed») Stavang, Linda Eide, Stig van Eijk og bergensordfører Marte Mjøs Persen.

Samtidig vil det også gå en parallellsending på NRK.no som viser livet bak kamera, og hvor man også følger byggeprosessen og folkehøyskoleelevene tett.