Julekongen (1:24)

Uke 49 NRK1 kl 18.05 og NRKSuper tirsdag 1. desember kl 18.00

I årets julekalender blir det gjensyn med "Julekongen", en klassisk og tidløs fortelling om vennskap, riddere og magi - og om å finne styrken i seg selv.

Julekongen - signaturbilde

I adventstiden blir det gjensyn med Kevin (i midten), Eiril (t.h) og Peder (t.v) i 'Julekongen'.

Foto: NRK

«Julekongen» er en magisk førjulshistorie om Kevin på 9 år, som bor med familien sin på Sølvskogen. Far er revisor og jobber for Randi Krohn som eier hele bygda. Moren er politi på verdens kjedeligste sted, og lillesøster Mira tror hun er prinsesse, noe hun hele tiden prøver å skaffe seg bevis på. I tillegg har Kevin to eldre tvillingsøstre som konkurrerer om alt.

I år er Kevin fast bestemt på at denne jula skal bli den beste noensinne, men da det viser seg at huset som familien bor i, er full av sopp, kan de ikke lenger være hjemme i jula. Enda verre blir det når Kevin og familien får tilbud om å feire jul hos Kevins verste fiende, Peder Krohn.

Hver dag etter skolen drar Kevin til sin hemmelige hule ute i skogen. En dag oppdager han en tunnel som fører ham inn i en grønn og frodig skog full av ekte riddere. Kan dette være løsningen på julefeiringsproblemet?

Episode 1:
Det er 1. desember, og alle skal ha med kalendergave på skolen. I år har Kevin med seg to gaver. Det blir en strek i regningen for Kevins verste fiende - Peder Krohn. Etter skolen går Kevin til den hemmelige hulen sin i skogen. Der får han være i fred for plageånden Peder.

I dag skjer det noe uventet i hulen. Skjuler den en hemmelighet?

Hjemme hos Kevin får de besøk av soppkontrollen, og de finner sopp i huset. Familien til Kevin får beskjed om at de ikke kan bo i huset i julen og må finne et annet sted å tilbringe høytiden.

Hvem er hvem i Sølvskogen:
Kevin (Vetle): Kevin er en svært oppfinnsom gutt på ni år som bor sammen med familien sin i et rekkehus i Sølvskogen. Han føler seg litt utenfor i familien, derfor vil han helst tilbringe fritiden i en hemmelig hule han har ute i skogen. På skolen blir han mobbet av Peder Krohn og plaget av Eiril, som maser om å bli bestevennen hans. Kevin er en snill og varm gutt som bryr seg om andre. Det er bare det at han ikke alltid tar de rette valgene. Da han oppdager Ridderdalen, blir dette en fluktmulighet.

Mira (Stella): Mira er lillesøsteren til Kevin. Etter å ha sovet en hel natt på en ert, er hun overbevist om at hun er en ekte prinsesse. Hun går alltid kledd i tiara og rosa prinsesseklær, og triller pappa rundt lillefingeren. Mira er handlekraftig og litt dominerende, og behandler både bestevennen Lamarr og familien som sine tjenere. Hun er også god til å holde på hemmeligheter, noe som kommer godt med når Kevin trenger hjelp av henne.

Eiril (Emma): Eiril er ni år og går i klassen til Kevin. Hun er moden for alderen, har stor rettferdighetssans og står gjerne opp for andre. Hun er flink på skolen og går i litt rare, gammeldagse klær. Eiril bestemmer seg for at hun og Kevin skal bli bestevenner. Hun bor alene sammen med moren sin Siri, og tenker at dersom hun og Kevin blir venner, kan moren hennes bli venn med foreldrene til Kevin.

Peder Krohn (Oscar): Peder er ni år og går i samme klasse som Eiril og Kevin. Han er klassens «sjef» og sønnen til Randi Krohn som eier hele Sølvskogen. Han herser med alle og bestemmer hva som er lov og ikke lov.

Anton Gran (Bjarte Tjøstheim): Anton er faren til Kevin. Han er revisor og jobber for Randi Krohn som eier hele Sølvskogen, og det innbefatter også huset som familien Gran bor i. Det er Anton som organiserer familien. Han passer på at alle har med seg det de skal på skolen, lager planer og har oversikten.

Sara Gran (Tone Mostraum): Sara er moren til Kevin. Hun er Sølvskogens eneste og beste politi. Sara ønsker seg et stort mysterium som gjør at hun kan få brukt politiegenskapene sine og alt det ubrukte politiutstyret, men det skjer aldri noe på Sølvskogen.

Randi Krohn (Gisken Armand): Randi eier omtrent hele Sølvskogen og tror derfor hun kan gjøre som hun vil. Hun er mor til Peder som hun prøver å oppdra til å bli en kopi av seg selv. Randi mangler empati, tar ikke et nei for et nei og lever etter slagordet: «Det viktigste er ikke å vinne, men å vinne mer!».

Siri (Herborg Kråkvik): Siri er moren til Eiril og de bor på et lite småbruk i skogkanten av Sølvskogen. Siri kjenner seg annerledes enn menneskene på Sølvskogen, og har ingen tilhørighet til stedet. En dag skal Siri vise seg som en handlekraftig kvinne som er villig til å stå opp for både Eiril og henne selv.

Lamarr (Noah): Lamarr er Miras bestevenn og bor i huset ved siden av. Mira og Lamarr går i samme barnehage, og han synes nesten alt Mira finner på er gøy. Lamarr tror fullt og fast på at Mira er prinsesse, og syns til å begynne med at det er greit at hun bestemmer alt.

Hvem er hvem i Ridderdalen:
Snerk (Kyrre Hellum): Snerk er trollmann og den forsmådde lillebroren til kong Sølve. Helt siden de var små, har han havnet i skyggen av Sølve. Da de skulle velge ny konge i Ridderdalen, måtte begge prøve hansken for å se hvilke krefter som bodde i dem. Sølve ble valgt til konge, og det har Snerk aldri kommet over.

Kong Sølve (Bjarte Hjelmeland): Kong Sølve var konge i Ridderdalen for ti år siden, men bor nå ute i skogen i jakthytta si. Her har han bodd siden dronningen og hansken forsvant. Han har bestemt seg for ikke å vende tilbake til slottet før han har funnet hansken.

Anti (Henrik Horge) og Ante (Edward Schultheiss): Brødrene Anti og Ante bor i Ridderdalen, er alltid sultne og bedriver tiden med å stjele mat. Begge ble kastet ut fra ridderskolen for mange år siden, men Anti påberoper seg likevel å være en ekte ridder. Både Anti og Ante har stor respekt for Snerk, og er ikke vanskelig å be når Snerk trenger deres hjelp.

Fnugg (Elyas) og Skare (Siri): Fnugg og Skare er søsken og bor i Ridderdalen.Skare er tøff og den beste til å fekte på ridderskolen. Fnugg er rask, kvikk og blid, og lengter etter å bli en ordentlig ridder.

Morild (Paul-Ottar Haga): Morild er faren til Fnugg og Skare, og gift med Slire, som er lærer på ridderskolen. Han er den mest rettskafne ridderen i Ridderdalen og kong Sølves mest betrodde ridder. Han er stor, sterk og fysisk overlegen alle i Ridderdalen, men bruker ikke ridderkunnskapen unødig.

Kongens Høyre Hånd KHH (Robert Stoltenberg): Kongens Høyre Hånd (KHH) er kongens personlige tjener. De siste ti årene har kongen levd ute i skogen, og KHH har derfor hatt svært lite å gjøre. Når Kevin blir konge, blomstrer KHH opp og gjør alt Kevin ber om.

Not (Jon Skolmen): Not er Ridderdalens vise mann og bor på slottet i et lite, spartansk rom. Han fungerer som kongens stedsfortreder og er leder av rådet som styrer Ridderdalen. Not har en stor bok der alle lover og regler for Ridderdalen står skrevet, og som han bærer med seg overalt.