Hopp til innhold

I min mors navn

Uke 7 NRK2 mandag 13. februar kl 21.30

Kvinnelig omskjæring har blitt utført i flere tusen år. En tenåringsjente reiser tilbake til Somalia for å motarbeide tradisjonen, slik hennes mor gjorde som aktivist fra slutten av 80-tallet.​ Filmen forklarer hvorfor og hvordan denne praksisen foregår, men viser også hvordan normer og holdninger nå er i endring.

I min mors navn

Dokumentaren 'I min mors navn' følger Farhia Luul Makerow, som reiser fra Norge til Somalia for å kjempe mot en flere tusen år gammel praksis.

Foto: Haugtussa Film

"I min mors navn" portretterer også to andre somaliske kvinner; en norsk-somalisk og en britisk-somalisk. Vi får innblikk i deres tanker og erfaringer relatert til kvinnelig omskjæring, og den styrken og optimismen som somaliske kvinner er i besittelse av til tross for denne skadelige praksisen.

Kvinnelig omskjæring

Kvinnelig omskjæring er et av de alvorligste brudd på kvinners rettigheter og har vært det i 3-5000 år. Mange kvinner strever hele livet på grunn av skadene etter omskjæring; skadene kan være både fysiologiske, mentale og emosjonelle.

Noen jenter dør til og med som følge av inngrepet på grunn av sterke blødninger eller alvorlige infeksjoner umiddelbart etter omskjæringen, eller på grunn av alvorlige komplikasjoner i forbindelse med graviditet eller fødsel.