Hopp til innhold

Hvem tror du at du er? sesong 4 (1:8)

Uke 52 NRK 1 Søndag 1 januar kl. 20:10

Åtte kjente nordmenn undersøker sin egen slektshistorie i en ny runde av Hvem tror du at du er. Personene vi møter er tidligere toppalpinist Kjetil André Aamodt, NRK-programleder Ingrid Gjessing Linhave, skuespiller Nicolai Cleve Broch, generalsekretær for Flyktninghjelpen, Jan Egeland, skuespiller og programleder Janne Formoe, musiker og låtskriver Bertine Zetlitz, forfatter Tore Renberg og skuespiller Lise Fjeldstad.

Hvem tror du at du er?

Kjetil André Aamodt er først ut i den nye runden av 'Hvem tror du at du er?'.

Foto: Monster AS / Monster AS

Kjetil André Aamodts far Finn har vært en sentral figur i Kjetil Andrés liv, mens Finn selv har vokst opp uten å vite hvem hans far var.

Kjetil André starter en jakt som bringer ham tettere på både oldeforeldrene og besteforeldrene, og som avdekker sider av historiene deres som verken Kjetil André eller Finn kjente til fra før. Etterhvert faller flere brikker på plass og beriker Aamodt-familien på mer enn én måte.

Hvem tror du at du er? Sesong 4
Foto: Monster AS / Monster AS

Ingrid Gjessing Linhave forsøker å komme til bunns i sin morfar Rolfs bakgrunn. Ingrids oldemor ga fra seg Rolf da han bare var seks uker, noe som fikk store konsekvenser for ham. Selv fortalte han så godt som ingenting om det som hadde skjedd, men nå føler familien tiden er inne for å avdekke barndommen til denne stillferdige mannen som de alle var så glade i.

Etterhvert som Rolfs historie trer frem fra arkivene, kommer det nye spørsmål til. Hvem var oldemor Marie, og hva var det som gjorde at hun valgte å gi fra seg den vesle gutten sin? Spørsmålene leder Ingrid til Vestlandet, der hun kastes ut i både sorg og sinne over urettferdigheten forfedrene hennes måtte tåle.

Hvem tror du at du er?
Foto: Monster AS / NRK

Nicolai Cleve Broch har et varmt forhold til sin farmor, Tove. Hun har alltid samlet familien tett rundt seg, men selv vokste hun opp uten nær familie. Faren fant hun frem til først da hun var blitt voksen og han allerede var død - moren aner hun ingenting om.

Nå er farmor Toves høyeste ønske å få vite noe om denne ukjente moren før det er for sent.

Nicolai legger dermed ut på en reise som bringer ham til farmorens barnehjem i Danmark, til slektninger han ikke ante at han hadde - og til en avsløring som snur fullstendig opp ned på det den lille familien trodde de visste om farmorens bakgrunn.

Jan Egeland forsøker å kaste lys over farfarens ukjente krigshistorie. Jan husker farfaren som en gammel, sliten og slagrammet mann, men Jan vet at bak dette bildet skjuler det seg en helt annen versjon; en stolt kar i stram sjøoffisersuniform. Nå vil Jan forsøke å bli kjent med denne siden av farfaren.

Hvem tror du at du er?
Foto: Monster AS / Monster AS

Farfar Lauritz var krigsseiler under hele 2.verdenskrig. Han var maskinist på et tankskip i uteflåte og gikk etter krigsutbruddet fra å være sivilist til å bli et tysk krigsmål mer eller mindre over natten. Hvilke opplevelser hadde farfaren i løpet av disse årene? Hvor seilte han, og opplevde han krigen på nært hold? Det skal bli en følelsesladet og dramatisk reise i både tid og sted for Jan, og det han oppdager vil gi ham et nytt bilde av hvem farfaren egentlig var.

Janne Formoe graver i morsslekten sin. Jannes morfar kommer fra Flekkerøy like utenfor Kristiansand, og på denne øya går Jannes familie bakover i svært mange generasjoner. Likevel er selve slektshistorien herifra fullstendig blank for Janne, som kun forbinder Flekkerøya med sørlandsidyll og solskinnsdager.

Hvem tror du at du er?
Foto: Monster AS / NRK

Når hun nå starter jakten på sine forfedre, skal hun raskt oppdage at øya skjuler en rekke hemmeligheter. Gjennom graving i arkiver og møter med historikere skal Janne oppdage at forfedrene hennes har hatt en tøff hverdag her ute i havgapet, noe som for enkelte av dem også har kostet livet. I tillegg nøster Janne opp i et gammelt rykte som til slutt leder henne til en ganske utrolig opplysning.

Det eneste Bertine Zetlitz vet om sin oldemor Hilda, er at hun kom til Oslo som ung kvinne uten å eie nåla i veggen - men at hun endte opp som suksessrik pensjonatvertinne på byens beste vestkant. Hvordan klarte hun å snu livet sitt slik? Og hva kan Bertine få vite om barndommen oldemoren aldri ville snakke om?

Hvem tror du at du er?
Foto: Monster AS / Monster AS

Jakten på oldemor Hildas historie bringer Bertine videre inn i tippoldemor Maries liv og de ufattelige tragediene hun måtte oppleve, i et Norge som behandlet sine svakeste så brutalt at det i dag er vanskelig å forestille seg.

Hvem tror du at du er?
Foto: Monster AS / Monster AS

Med utgangspunkt i sin egen far søker Tore Renberg bakover i historien og overraskes av ukjente opplysninger om mennene i farens slekt. Tore vet at farfaren var en autoritær mann som ikke alltid tok de beste avgjørelsene for barna sine. Men hva var det som formet denne farfaren, og kan det si noe om hvorfor han ble som han ble?

Også Tores oldefar og tippoldefar fanger oppmerksomheten hans. Den ene er en nevenyttig rallar som har satt spor etter seg helt inn i Stortinget, den andre er en rykteomspunnet mann som skal vise seg å ha en langt mer intrikat historie enn det ryktene skulle tilsi.

Hvem tror du at du er?
Foto: Monster AS / NRK

Lise Fjeldstad vet at mormoren og farmoren er født i samme år, i 1877. Men hva slags familier kom de fra, og hva slags liv levde de som unge? Sporene Lise følger, vil bringe henne til Oslos beste vestkant, til en svært fornem gård ingen visste noe om, og en historie som både rører og provoserer. Men de vil også lede henne til østkantens dype fattigdom, til et samfunn så urettferdig og så fullt av slit at det er vanskelig å forstå.

Det blir en oppdagelsesferd som får Lise til å beundre kvinnene hun stammer fra, og som i tillegg gjør at hun tenker over sitt eget liv på en ny måte.