Hopp til innhold
Info fra NRK

Helene sjekker ut Mortensrud

Når Mortensrud omtales i media er det ofte i forbindelse med voldsepisoder, skudd og rus. Helene ønsker å se bak avisoverskriftene, forstå utfordringene og bli kjent med menneskene som bor der.

Helene sjekker ut Mortensrud

Mudassar, Helene og Ibrahim på Mortensrud.

Foto: Anders Leines / NRK

Helene sjekker ut Mortensrud på NRK1 11. januar kl 20.00 og i NRKTV.

De fleste større byer og steder i landet har «sine» nabolag med sosiale utfordringer. Å møtes med fordommer, når du selv er glad i hjemstedet ditt er noe flere kan kjenne på. Hva gjør det med de som bor der?

Frivilling innsats for endring

Mudassar (25) mistet kameraten sin i en skyteepisode i januar 2020. Nå jobber han for at hjemstedet skal bli et bra sted å vokse opp. Han er initiativtager til Mortensrud Fellesskap som rekrutterer unge til frivillig innsats for å få til endring.

Helene sjekker ut Mortensrud

Mudassar og Ibrahim.

Ibrahim (19) er èn av dem som ser opp til Mudassar og som ønsker å være med på å gjøre en forskjell. Han ble skremt av drapet på Hamse (20) i oktober 2021. Ibrahim er med og arrangerer Mortensrudfestivalen hvor folk i alle aldre i bydelen møtes. Flere kjente artister har hatt sine første opptredener på denne scenen.

Åpen skole

Mange i bydelen bor trangt. Lofsrud ungdomsskole holder åpent flere kvelder i uka for å gi de unge et sted å møtes. Et initiativ skolen tok da de forsto at ungdommene kjørte t-banen for å kunne henge med venner under pandemien.

Helene sjekker ut Mortensrud

Det foregår mye på åpen skole på kveldstid. Bl.a. barbershop.

Foto: Anders Leines / NRK

Sebbe fra den svenske rap-gruppa Kartellen mistet 35 venner, og var blant de verste kriminelle. Han har nå brutt med sin fortid, og holder foredrag for ungdomsskoleelevene om hvordan ta bedre valg enn de han selv tok før han var 15.

Å holde de unge vekk fra gata og det som lokker

Shahid Rashool har 18 år bak murene, og var en av gjenglederne i Norge på nitti-tallet. Nå trener han unger fra 4 år og oppover i kampsport på Mortensrud senter. Han jobber også for å dra de unge vekk fra gata, bl.a. ved å finne jobber til de som ikke alltid blir valgt først.

Flere initiativ er satt i gang for å holde de unge vekk fra dem som drar og lokker med raske penger, dop og kriminalitet. Politiet vet hvem de er. Men mange av de unge kjenner seg mistenkeliggjort når politiet kjører forbi med «politiblikket» eller ber dem om legitimasjon når de bare er ute med venner.

Se andre episoder av Helene sjekker ut her.