Hopp til innhold
Info fra NRK

Gutta på skauen - krigshistorie med glimt i øyet

Gutta på skauen er historien om Thorvald og hans medsammensvorne som går sine helt egne veier for å vise muskler mot tyskerne mens krigen herjer i Norge.

Troppen i gutta på skauen iakttar gravstedet.

Gutta på skauen er en annerledes krigshistorie. F.v.: Nader Khademi, Ola G. Furuseth, Morten Svartveit, Mikkel Niva og Sjur Vatne Brean.

Foto: NRK

Vi følger opprettelsen av Thorvald-gruppa på ei hytte et sted i skogen utenfor Oslo høsten 1941.

Thorvald, spilt av Ola G. Furuseth, er initiativtaker og sjef. Han får med seg Kåre (Mikkel Niva), Leif (Morten Svartveit), Alf (Sjur Vatne Brean) og Sverre (Nader Khademi) som til sammen utgjør en broket gjeng med svært ulike forutsetninger for å drive motstandsarbeid.

De har gode tanker og planer, men strever litt med motivasjon, evner og gjennomføringskraft. De er misunnelige på Osvald-gruppa og Pelle-gruppa og alle andre som klarer å gjennomføre farlige aksjoner.

For våre karer passer det liksom aldri helt å utføre de helt store aksjonene. Men ambisjonene er høye, og de tenker at de når som helst kommer til å slå til. Og da skal nok folk få se hva slags materiale disse karene er laget av.

Thorvald og kona sitter i parterapirommet

Thorvald, spilt av Ola G. Furuseth, og kona Erna, spilt av Silje Storstein, går til parterapi.

Foto: NRK

Småmørk komedie

Nede i byen har flere av mennene koner og barn som nok strever mer gjennom krigen enn det de selv gjør. Av konene følger vi Thorvalds kone Erna (Silje Storstein). Hun er stolt av ektemannen og bedriver selv motstand i byen. Alt i alt er hun mer frempå enn Thorvald, men får mindre anerkjennelse. Vi møter også venninnen hennes Maren (Sara Khorami).

I tillegg til å være en munter og til tider småmørk komedie, er dette derfor også en historie om den norske fortellingen om krigen.

Gutta på skauen hadde premiere i NRK TV 1. september.

Se hele sesongen av Gutta på skauen i NRK TV.