Grønn glede (9:10)

Uke 31 NRK1 tirsdag 29. juli kl. 19.30

Fra Thor Heyerdahls hage har Tom og Mette med seg en sjelden krysantemum til Universitets Botaniske Hage i Oslo.

Grønn glede (9:10)

Den blomstrende lotusen i Universitets Botaniske Hage i Oslo er et svært sjeldent syn. Den blomstrer bare tre dager i året.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

-Der har de allerede andre planter fra hans barndomshjem, så da havner «vår» plante i godt selskap, sier programleder Mette Stensholt Schau. Men først skal den innom forskningsavdelingen for en grundig undersøkelse.

Den botaniske hagen feirer sitt 200 års jubileum i år. Området i bydelen Tøyen rommer både forskere, store hageanlegg, kunst, drivhus, palmehuset, sommerfugler og insekthotell.

Flaks
Mette og Tom går for å se de tropiske vekstene først. Og akkurat denne dagen er det et lykketreff; i svettende, dampende varme står nemlig lotusen i blomst. Det gjør den bare én gang i året og da i bare tre dager. Denne dagen åpnet den seg for "Grønn glede".

Hjemmelaget park
På Manglerud i Oslo har en beboer på eget initiativ laget en park rundt blokka der han bor. I 11 år har Daniel Stephanek gravd, plantet og voktet villblomster. Han er også opptatt av insektenes ve og vel, så her er det også et insekthotell i tillegg til masse roser, busker, urter, tomater, bær og frukt.

Daniel har selv finansiert parken. Humla surrer, og de grønne områdene frister folk ut av leilighetene sine.– Jeg blir glad av å møte slike folk, sier Mette og smiler fra øre til øre.