Hopp til innhold

Grønn glede (7:10)

Uke 29 NRK1 tirsdag 15. juli kl. 19.30

Humla surrer, brennesla vokser seg høy og bærene går fra hvite kart til røde fristelser. Slik er livet på landet – i hvert fall i drømmen.

Grønn glede

'Grønn glede' slår et slag for det gode, gamle fugleskremselet. Det anbefales også for dem som dyrker i det små.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

"Grønn glede" har lagt turen til Lågendalen og ser på stell av bærbusker og kjøkkenhager. Ofte blir kjøkkenhagen en evig kamp mot ugresset. Særlig gjelder det jordbærene. Mette stapper jord ned i sprekkene på en pall som har fått fiberduk både under og på sidene. Vil det holde ugresset borte?

Deilige bær

De gamle solbærbuskene trenger en rensk og bringebærene er blitt ett villnis.

– Det er viktig at man klipper de eldste greinene helt ned til bakken. Stubber som står opp, blir det fort sykdom i, forklarer gartner Tom Egeberg Hvål. Han fjerner gamle tørre kvister. Men selve klippen skal helst foregå tidlig på våren.

Midt i bringebærlandet havner det etter hvert et fugleskremsel. – Jeg vil slå et slag for det gode, gamle fugleskremselet, sier programlederen. Selv om man ikke er stor fruktbonde, så er det artig med et fugleskremsel. Den gamle Grønn glede-hatten ofres til det gode formål.

Egendyrkede bær er på moten mer enn noensinne. Når grossistene selger blåbær i plastboks for en milliard kroner i året, så er det tydeligvis noe å spare på å dyrke eller plukke selv.

Gris i arbeid

Turen legges også innom en økologisk andelsgård mellom Larvik og Kongsberg. På Virgenes er det mulig å kjøpe seg inn i driften. Andelseierne får dermed kortreiste grønnsaker, egg og kjøtt. Det er 200 andelshavere i gården og flere på venteliste.

På gården brukes det ikke sprøytemidler, og jorda dyrkes i skift som roterer, slik at jorda ikke utarmes. Da er griser kjekke å ha. De pløyer med snuta, spiser ugresset og gjødsler samtidig.

Med helt økologisk drift har gården gitt mer penger til bonden og gladere dyr. Det bekrefter hanen høylytt der han galer midt i flokken av hønene sine.

– Vi er midt i småbruksdrømmen denne gangen, forklarer Mette. Og når turen i tillegg legges om Kulturstua Ro i Øvre Gausdal, er den komplett.