Hopp til innhold

Grønn glede (5:10)

Uke 24 NRK1 tirsdag 9.juni kl 19.45

I kveldens episode av Grønn glede står det rabarbrapai på menyen.

Grønn glede

Fotograf Petter Melsom og gartner Tom Egeberg Hvål koser seg med programlederens hjemmelagde rabarbrapai.

Foto: Mette Stensholt Schau/ NRK

Grønn glede prøver å være både sjølberga og økologiske i denne sesongen. Da må det selvsagt dyrkes både det som gir mat i magen, og det som er vakkert. I urtebedet kommer det både spiselige blomster som gir farge til salaten, og god smak.

– Det finnes både viltvoksende og nye sorter med løkplanter som gir spennende smaker til maten, sier gartner Tom Egeberg Hvål og viser fram et knippe av nyheter.

I dag skal programleder Mette Stensholt Schau ikke bli så møkkete som vanlig. Hun skal nemlig lage pai. Paien består av rabarbra, sukker og kanel. Dekket med en smuldredeig bestående av like deler hvetemel, smør og sukker, 10 gram av hver.

– Dette er verdens enkleste kakeoppskrift og smaker himmelsk som en dessert sammen med is, sier Mette.

Mens Mette tar seg av baksten, sørger gartner Tom for både urter i hagen og gjødselvann laget av noe han finner bak den gamle utedoen.

Toms oppskrift er enda enklere:

  • Gjødselvann kan lett lages av brennesle og vann.
  • 1 kilo brennesle til 10 liter vann i en bøtte.
  • La det stå til det stinker. Det tar ca. en uke.
  • Til gjødsling må man spe brenneslevannet med vann i forholdet 1:10.
  • Tar du det på en sprøyteflaske uten å blande det ut, så kan det også fungere mot lus.