Grønn glede (10:10)

Uke 32 NRK1 tirsdag 5. august kl. 19.30

En hytte ved havet er drømmen for mange om sommeren. Noen liker late dager uten plikter som gressklipping og vanning, mens andre nyter nettopp hagelivet de ukene de er på sommerstedet.

Grønn glede (10:10)

Hengebjerk, breinøkkeblom, iris og hjertetre trenger mye vann. Plant dem gjerne på den våte delen av tomta.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Grønn glede avrunder årets sesong i en hyttehage. – Her trengs det planter som drikker vann, sier gartner Tom.

Fra fjellet renner det regnvann i store mengder og ødelegger bakken ned mot havet. Eierne har bedt om hjelp, og Tom har plukket med seg tørste planter. – Iris, vier og bjørk vokser alle på steder der det er mye vann, og en voksen bjørk tar gjerne unna flere hundre liter i løpet av en solrik dag, sier Tom. Et hjertetre og en rododendron hjelper også på.

På den andre siden av stien ned til sjøen er det skyggefullt langs et vakkert, gammelt steingjerde. Kan det bli enda finere med litt hjelp?


Woodland
Woodland-stilen er en egen sjanger innen hagedesign. Tanken er å utnytte tomta som den er og bare plante inn noen vekster for å fremheve det naturlige. Ett og annet blikkfang får plass også, som bregner og kattehale. Kattehale vokser vilt, men kan plantes inn for å gi litt farge i alt det grønne. Ulike typer prydgress er også med på å understreke det naturlige, men likevel pynte opp. Den mosekledde muren blir et blikkfang sammen med røtter fra skogen og nye vekster som blander seg fint inn.

Lek og sommeridyll
Den store tomta ender i en strand og en brygge. – Her er det jo nydelig å bade og fiske krabber, men kanskje et spill kan være morsomt også?, sier Mette som har med seg steiner som felles ned i bakken. Skjell og steiner fra stranda fungerer som brikker, og så er det om å gjøre å få tre på rad. – Jeg liker at det er noe morsomt og overraskende å oppdage i en hage. Med en trekasse, en tekanne og litt tau som henges opp i et tre, får man kanskje noe å trekke på smilebåndet av.