NRK Meny
Normal

Gratulerer med dagen!

Uke 20 NRK1 17. mai kl 07:50

Programleder Nadia Hasnaoui og reporter Line Andersen ønsker velkommen fra Eidsvoll til en maratonsending som lar oss ta del i den store feiringen av Grunnlovens 200-års-jubileum.

Gratulerer med dagen!

Grunnlovens 200-års jubileum blir feiret fra morgen til kveld uten avbrudd på NRK i år. Programleder Nadia Hasnaoui og reporter Line Andersen følger folkefesten fra Eidsvoll hele dagen.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Eidsvollsbygningen er hovedsete for denne historiske dagen, men vi følger også festarrangementer og barnetog fra ulike kanter av landet. I løpet av den 10-timers lange sendingen får vi rapporter fra 17.mai-feiring fra alle NRKs distriktskontorer med russemoro, matlaging, korpsånd og aktiviteter for store og små.

Les også om feiringen av grunnlovsjubileet her!

Barnetoget i Oslo og Skaugum

På Skaugum kommer kronprinsfamilien ut på trappa og tar imot barnetoget fra alle skolene i Asker. Reporter Silje Sirnes Winje er der på morgenen, senere møter vi henne på Ås i Akershus der de gjør stas på den tidligere sambygdingen Christian Magnus Falsen med et stort utendørs danseteater med over 2000 medvirkende.

Reporter Olav Viksmo Slettan følger hovedstadens barnetog og folkefest i Karl Johans gate. Kongefamilien hilser barnetoget fra slottsbalkongen som tradisjonen er hvert år. Hele barnetoget i Oslo sendes direkte og i sin helhet på NRK2. Kommentator er Karen-Marie Ellefsen.

Fra Finse til Hardangerjøkulen

Tradisjonell 17. mai- feiring på Finse betyr massevandring på ski fra Finse og opp på Hardangerjøkulen. I skisporet finner vi vår reporter Oda Nysæther Rasch. På toppen av Hardangerjøkulen blir det klaverkonsert av Geir Botnen; flygelet skal heises opp med helikopter tidligere på dagen.

På NRK1 følger vi også festarrangementer og barnetog fra mange andre steder i landet:

Reporter Pål Plassen fra Norgesglasset er til stede på Dovre der han blant annet skal møte Toralf Maurstad. Her vil folk fra tre fylker samles til stor fest og broderlenke slik Eidsvollsmennene gjorde det i 1814.

Fra nord til sør kan vi nevne: Gamvik i Finnmark, Trømsø, Steigen i Nordland, Nærøy i Nord-Trøndelag, Trondheim, Lærdal i Sogn, Ålesund, Bergen, Stavanger, Bykle i Setesdal, Skien, Kongsberg, Tønsberg, Moss, Toten og Kongsvinger.

17. mai-feiring i utlandet


Vi sender reporter Nora Thorp til København der det i år er en mangfoldig feiring av det norske grunnlovsjubileet, og den danske stat markerer det gode samholdet med sitt naboland i nord. I London vil Espen Aas rapportere, mens Anders Magnus rapporterer fra Beijing. Vi får også mange andre små rapporter fra hele verden der nordmenn feirer sitt fedrelands nasjonaldag og grunnlovsjubileum.