Hopp til innhold
Info fra NRK

Generasjoner (1:4) Premiere!

Uke 38 NRK1 18. september kl. 20.15

Hvor mye har samfunnsforholdene rundt oss å si for hvordan livene våre utvikler seg fra ungdom til voksen? I denne dokumentarserien ser vi på hvilke kort tre ulike generasjoner i Norge fikk utdelt i fødselsøyeblikket og gjennom oppveksten.

Party på russebuss

Russetida markerer overgangen fra ungdom til voksen for de aller fleste i Norge. Men hvordan har den særnorske feiringen av endt skolegang endret seg gjennom tre generasjoner?

Foto: NRK

I dag får ungdommen høre at alt er mulig, bare de presterer godt nok. Men livet styres også av hvor og når vi blir født, og av ytre samfunnsforhold idet man tar steget inn i voksenlivet.

Har dagens unge kommet bedre eller dårligere ut enn generasjonene før dem?

I den nye serien «Generasjoner» fra NRK Dokumentar møter vi tre forskjellige generasjoner som forteller om sitt møte med voksenlivet.

De fire episodene tar for seg viktige milepæler i overgangen mellom ung og voksen og handler om seksuell identitet, russetid, jobbsøking og boligjakt.

Hvordan oppleves disse vendepunktene for en ung person i dag, mot å oppleve de samme situasjonene for 25 eller 50 år siden?

Episode 1 – Da uskylden brast

Hvordan finner man som ung sin seksuelle identitet? Da P-pillen kom, i 1967, slapp unge seg mer løs. Det var en seksuell revolusjon. Men da som nå, kjenner de fleste på egen usikkerhet når de debuterer. Og den gjennomsnittlige debutalderen er nesten uendret.

Tre personer fra tre generasjoner betror oss hvordan de opplevde å bli seksuelt aktive.

Vi møter Elise Lystad på 21 år, en ung bifil kvinne som går på tverrfaglige kjønnsstudier på Blindern i Oslo og er opptatt av alt som handler om kjønn og identitet. Hun har selv hatt en turbulent ungdomstid med flere forskjellige forhold på tross av unge år.

Marianne Haaland på 68 år fra Bergen forteller om sin oppvekst midt i den seksuelle revolusjonen, mens Per Kristian Voss Halvorsen var barn av 68'erne og kunne høste fruktene av en ny seksuell opplysning og større åpenhet.

Elise Lystad

Elise Lystad (21 år) har i mange år vært ivrig blogger der hun skriver om feminisme, film, litteratur og alt mulig som handler om kjønn og identitet.

Foto: Hans Erik Lindbom / NRK

Episode 2 – Den ville russetiden

Russetiden er et særnorsk overgangsritual. Grenser skal sprenges en siste gang, før voksenlivet og alvoret tar over. Hvor ville var russen i gamle dager i forhold til dagens russ?

I denne episoden møter vi russepresidenten fra 1966, som forteller om kidnapping av statsministeren og andre elleville stunts.

Var man russ i en liten bygd nordpå på nittitallet, kunne man ikke gjøre så mye sprell som i storbyen. Mens dagens bærumsruss forteller at alt er lov i den rullende nattklubben som russebussen nå er blitt.

Gammalruss

Arne Holte var russepresident i 1966. Oppførte han og hans medruss seg mer ordentlig enn russen anno 2017?

​Episode 3 – Jakten på drømmejobben

En av de aller viktigste avgjørelsene i livet er valget av utdanning og yrke. Skal vi lytte til hjertet eller hodet?

For to generasjoner siden var det foreldrenes økonomi som bestemte hvor høy utdanning barna kunne ta. Så kom Statens Lånekasse, og alle fikk muligheten. Nordmenn er nå blant verdens høyest utdannede befolkninger.

Men selv med rause stipend og gode evner er det ikke gitt at man kaprer drømmejobben.

Shahera Elise Ali

Shahera Elise Ali (23) bestemte seg for å bli lege da hun var 9 år gammel. Nå er hun medisinstudent på fjerde året.

Foto: Berte Hilmo / NRK

Episode 4 – Det første boligkjøpet

Ett av de største og skumleste stegene man tar i livet, er å kjøpe sin første bolig. Hvordan er det å være førstegangskjøper i dag, kontra for 25 og 50 år siden?

Flaks og uflaks har erstattet en offentlig regulering av markedet i løpet av disse årene.

Denne episoden forsøker blant annet å gi svar på om noen av generasjonene har tjent mer på denne utviklingen enn de andre.