Hopp til innhold
Info fra NRK

Folkeopplysningen, sesong 7

Det er klart for tre nye episoder. Hva er egentlig sannheten om Norges mest omstridte rovdyr ulv? Har vi grunn til å frykte «vår giftige hverdag»? Og hva kommer det av at så mange unge sliter psykisk og hva kan samfunnet tilby dem?

Folkeopplysningen S07E05 Ulv NRK TV
Foto: Teddy TV / NRK

Onsdag 7. september: Folkeopplysningen: «Gift»

Mediene er fulle av oppslag om ting som er giftige for oss. Men hva er det egentlig vi trenger å bekymre oss for? Andreas undersøker hva det norske folk er mest redde for og sammenligner folkets liste med det eksperter og toksikologer mener vi bør fokusere på. Bør vi unngå e-stoffer? Er det så mye sprøytemidler på grønnsakene våre at det kan gjøre oss syke? Hvordan var det nå med fisken igjen? Og er det noen vits å bekymre seg over skjulte gifter, når vi med viten og vilje fyller glasset med en av verdens mest skadelige gifter når vi skal slappe av etter en lang arbeidsuke?

Folkeopplysningen 2S07E04 Gift NRK TV
Foto: Teddy TV / NRK

Onsdag 21. september: Folkeopplysningen: «Ulv»

Debatten om ulv i Norge er knallhard og tilsynelatende evigvarende. Samtidig er den preget av myter på begge sider. Mens noen hevder at ulven er ufarlig og viktig for økosystemet, mener andre at den er en lystmorder som ikke hører hjemme i norsk natur, men som er satt ut av radikale miljøvernere. Andreas forsøker i programmet å nøste opp i hva som er fakta om ulven. Vet vi hvor den kommer fra? Hva vil skje med naturen dersom ulven blir borte? Og hvorfor spiser norske ulver mange ganger flere sauer enn de som bor rett på andre siden av svenskegrensa?

Onsdag 28. september: Folkeopplysningen: «Psyk»

De unge rapporterer stadig flere symptomer på psykisk sykdom. Er det noen som vet grunnen til dette, og er det noe vi kan gjøre med det? Hvilken hjelp kan vi forvente å få hvis vi ender opp i helsevesenet med psykiske problemer? Andreas undersøker hva norske psykologer driver med på kontorene sine. Og avdekker at hvilken behandling du får, kan være ganske tilfeldig. Den siste generasjonen med antidepressiver har vært i bruk i 30 år, men fortsatt er ikke forskerne enige om hvor godt de virker og om de virker i det hele tatt. Hvorfor er det sånn?

Folkeopplysningen S07E06 Psyk NRK TV
Foto: Teddy TV / NRK

Se tidligere programmer fra Folkeopplysningen her.