Hopp til innhold
Info fra NRK

Festen etter fasten 2021

Rima Iraki og Yousef Hadaoui inviterer til festsending fra Tveten gård i Oslo når NRK markerer avslutningen på muslimenes fastemåned ramadan. Årets fest byr på alt som hører id al-fitr til – spennende gjester, god stemning og masse deilig mat.

Festen etter fasten 2021

Det blir id-fest i hjertet av Groruddalen i Oslo når Rima Iraki og Yousef Hadaoui lager høytidsstemning på Tveten gård under årets «Festen etter fasten».

Foto: Ole Kaland / NRK

Fredag 14. mai blir det for andre år på rad en stor festmarkering av høytiden id al-fitr på NRK.

I år er det idylliske Tveten Gård på Tveita i Oslo som blir ramme for sendingen. Midt mellom Groruddalens industriområder, blokkbebyggelse og Østmarka ligger et av de best bevarte gårdstunene i Oslo med historie helt tilbake til før vikingtiden.

Festmat fra hele verden

Familien Mir

Søstrene Shanze og Amy Mir disker opp med pakistansk festmat under id-feiringen. Her sammen med mamma Fouzia under matkonkurransen «Familiekokkene».

Foto: Ada Holm Hjelmerud / Rubicon/NRK

Noe av det seerne kan glede seg mest til i løpet av kvelden er et lekkert matgilde og et dypdykk i mattradisjonene rundt id al-fitr. I år byr festen på hele seks kokkekonstellasjoner som skal lage mat fra Pakistan, Somalia, Bosnia, Nord-Afrika og Tyrkia.

Og siden høytiden i år faller bare noen dager før 17. mai, lover vertskapet også å by på deilige is-oppskrifter.

Blant dem som skal bidra til matbordet er søstrene Amy og Shanze Mir, kjent fra NRK-programmet» Familiekokkene». Iman Meskini tar med seg ektemannen Mourad Jarrari og lager hver sin variant av den nordafrikanske festretten couscous.

Seerne får også se Leo Ajkic i en ny rolle når han disker opp med en bosnisk tradisjonsrett fra «Leos AjKitchen». I tillegg skal Vidar Bergum, mannen bak flere kokebøker og den populære matbloggen «Et kjøkken i Istanbul», lage tyrkisk festmat.

Leos Ajkitchen i Festen etter fasten 2021

Hvem kunne ane at Leo Ajkic skulle være en særdeles lidenskapelig hobbykokk? Han serverer bosnisk festmat under årets id-feiring på NRK.

Foto: Hege Aarflot Nelvik / NRK

Kronprinsparet bryter fasten med Rima og Yousef

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltar på sin aller første iftar, måltidet som bryter fasten etter solnedgang.

Sammen med Rima Irakis mor Fadia Iraki og Yousef Hadaouis far Ismail Hadaoui samles de rundt bordet til et hyggelig kveldsmåltid med programlederne. Kronprinsparet viser seg blant annet å være interessert i å høre om hvordan id-feiringen har endret seg fra den spede starten på arbeidsinnvandringen og frem til i dag.

Festen etter fasten 2021: H.K.H. Kronprins Haakon og H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit på iftar

For første gang fikk kronprinsparet delta på iftar. I løpet av «Festen etter fasten» kan du se hva de fikk servert under måltidet.

Foto: NRK

Musikk med høy festfaktor

Det blir ikke ordentlig fest uten musikk og dans, og det er et stjernelag som skal stå for de musikalske innslagene i år.

Amanda Delara herjet nylig hitlistene i flere europeiske land med hiten «Checka», som hun gjør i en flunkende ny versjon fra Tveten Gård.

Stjerneskuddet Turab har med seg både Ane Brun og Kringkastingsorkestret når han gjør låten «Nesten hjemme». Og så blir det samarbeid på tvers av grensene når Musti og svensk-tunisiske Jelassi fremfører «Fuego» sammen med Gabifuego fra Bergen.

Skuespiller Cengiz Al og en av Norges største Youtubere, Mahmod Isawi fra Bergen, blir også med på «Festen etter fasten».

Musti i Ramadan med Noman 2021

Rapper og fersk Spellemann-vinner Musti opptrer på årets «Festen etter fasten».

Foto: Alvilde Naterstad / NRK

Slik kan seere fra hele landet delta:

Publikum kan også bli en del av sendingen i år som i fjor.

Sist kom det nærmere 1000 bilder fra folkets id-feiring fra hele landet, og også i år kan folk dele sine opplevelser fra årets feiring med hele Norge under «Festen etter fasten».

Seerne kan sende inn sine beste bilder fra id-feiringen rundt om i landet via https://bidra.nrk.no/idfesten21

I tillegg kan publikum sende inn sine spørsmål om ramadan og id til «NRK svarer» på nrk.no. Der vil NRKs journalister svare på spørsmål sammen med eksperter og noen kjente ansikter gjennom hele sendingen. Noen av spørsmålene som kommer inn vil også bli stilt direkte til gjestene i studio.

Bli med på «Festen etter fasten» på NRK1 og i NRK TV, fredag 14. mai fra kl. 20.05.

Festen etter fasten 2021

Programlederne Rima Iraki og Yousef Hadaoui ønsker alle seerne «Id mubarak»!

Foto: Ole Kaland / NRK