Informasjon fra NRK

Fantorangen får et småsøsken

NRK Super lager for første gang TV for de minste barna. Minibarna er tilpasset ettåringer og i serien møter de både barn på egen alder, og ikke minst Fantorangens småsøsken, Fantus.

Minibarna

I den nye TV-serien Minibarna møter seerne ettåringer og Fantorangens småsøsken, Fantus.

Foto: NRK Super

Minibarna har premiere på NRK Super 11. desember. I serien får seerne for første gang møte den lekne og trivelige Fantus som følger barna trygt gjennom Minibarna-universet. I hver episode viser den nysgjerrige, animerte figuren frem tre nye dyr fra norsk fauna.

Serien viser situasjoner, miljø, landskap og dyr som barn i Norge kan kjenne seg igjen i.

– NRK Super ønsker med Minibarna å bidra med et trygt og norskspråklig tilbud for ettåringer. Serien håper å stimulere ettåringens evne til å resonnere, utvikle språk og inspirere til lekende samspill med jevnaldrende, sier prosjektleder for Minibarna, Maria Grande.

Minibarna er laget med spesialkomponert musikk og visuelle effekter for å gjøre innholdet spennende for de minste, samtidig som det tas hensyn til ettåringen. Fargebruk, lydbilde, klippehastighet og antall elementer er tilpasset de yngste.

De fire første episodene av Minibarna kan ses her.

Minibarna

NRK Super lager for første gang innhold for ettåringer. Med Minibarna ønsker NRK Super å bidra med et trygt og norskspråklig tilbud for de yngste.

Foto: NRK Super

Ettåringer som medvirkende

– Det er et uttalt mål for NRK Super at barn i alle aldre skal kunne se seg selv på NRK Super. Vi mener at en av styrkene til Minibarna nettopp er at serien viser ettåringer, barn som er like gamle som målgruppen. Barna kan da lettere identifisere seg med innholdet de ser på, sier Grande.

Maria Grande, NRK Super

Prosjektleder for Minibarna, Maria Grande, og resten av redaksjonen har jobbet i et år med Minibarna.

Foto: NRK Super

Barna i serien leker mye, som klosselek og borte-tittei. I tillegg ser vi barna i hverdagslige situasjoner som når de spiser, vasker hender eller kler på seg yttertøy.

– Det er unikt å bruke så små barn i opptak. Vi har ikke kunne instruere ettåringene, så de har styrt opptakssituasjonen selv. Vi har satt opp ting vi håpet de skulle bli nysgjerrige på, og vært avhengig av at de syntes det var spennende og så latt kamera gå, forteller prosjektlederen.

Trygge overgangen til barnehagen

Hele 83 prosent av norske ettåringer begynner i barnehage, og dette har vært et viktig moment når Minibarna har blitt utviklet.

– Taktskiftet fra en tilværelse hjemme til å være i barnehagen, kan oppleves overveldende både for barn og foreldre. Ved å introdusere de positive aspektene ved barnehagehverdagen, håper NRK Super å bidra til å gjøre overgangen lettere, sier redaksjonssjef i NRK Super, Joakim Vedeler.

Minibarna viser objekter, aktiviteter og ritualer som barn møter i barnehagen. Serien tar utgangspunkt i aktiviteter som barna kan kjenne seg igjen i og skal stimulere til aktivitet i hverdagen.

– Et av viktigste målene med Minibarna er å vise gleden som finnes i samspill med andre barn og det å utforske omgivelsene, forteller Grande.

Et godt alternativ for de minste

Med Minibarna ønsker NRK Super å gi de ettåringene som ser på skjerm et kvalitetssikret og norskspråklig alternativ.

Joakim Vedeler

Redaksjonssjef i NRK Super, Joakim Vedeler.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Som allmennkringkaster ønsker vi å tilby et tilpasset innhold med høy kvalitet også for denne målgruppen, en serie foreldrene kan føle det er trygt å vise til barna sine, da vi vet at mange ettåringer allerede ser på tv, forteller Vedeler som understreker at også eldre barn kan ha glede av å se Minibarna.

Minibarna har premiere i NRK Super 11. desember. Hver episode er på rundt 15 minutter, en lengde tilpasset 1-åringen.