Hopp til innhold

Evig ung - premiere! (1:5)

Uke 12 NRK1 torsdag 23. mars kl. 20.25

Programleder Solveig Hareide vil leve så lenge og godt som mulig sammen med dem hun er glad i. I "Evig ung" utforsker hun hva hun selv kan gjøre, og hva forskerne kan hjelpe henne med. Svarene hun får er mer optimistiske enn hun kunne drømt om.

Evig ung

F.v: Programleder Solveig Hareide (nr 2 fra venstre) med bestemoren Sonja (89), moren Margrethe (64) og datteren Signe (2).

Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK

Etter mange år med forskning er mennesket endelig i ferd med å forstå hva aldring er, og dermed kan vi kanskje gjøre noe med det. Mange tror vi snart kan bli 150 år, og noen drar det mye lengre. Forskere kan nå doble livslengden til dyr, og er det snart mennesket sin tur?

For å finne ut mer møter Solveig Hareide verdens fremste aldringsforskere og folk som gjør ekstreme ting for å leve lenge.

Episode 1: Må vi egentlig dø?

I første episode drar Solveig til USA for å møte en bevegelse som blir stadig større. "Revolution Against Aging and Death" ønsker å leve evig og ruster til kamp mot aldring og død. Våpenet er vitenskap. De tror nanoteknologi, genredigering og organdyrking skal hjelpe dem. Er de overoptimistiske, eller har de skjønt noe som vi andre ikke har turt å håpe på?

Om vitenskapen ikke redder dem i dette livet, har mange en plan B. I USA har Linda familien sin nedfrosset på jobb. Vi møter henne hos selskapet Alcor i Arizona. Der står 149 døde mennesker i store termoser og venter på å våkne igjen når vitenskapen er klar.

Og, hva tenker Norges nest eldste mann, George, om dette jaget etter et langt liv? Ville 107- åringen takket ja til 100 nye?

Evig ung

Solveig i tankrommet hos Alcor der folk har fryst seg ned i påvente av at vitenskapen skal vekke dem opp igjen.

Foto: Per Ingvar Rognes/ NRK

Episode 2: Hvordan bremse det kroppslige forfallet

I andre episode ser vi på hva vi kan gjøre selv for å sikre oss et langt liv. Hvordan kan vi hindre kroppen i å bli gammel?

Vi møter 74 år gamle Marit som er en av deltakerne i verdens første studie som tester ut om trening faktisk gir ekstra leveår. Hva har de funnet ut så langt? En ultralyd av hjertet før og etter trening gir et tydelig svar på hva som skjer med kroppen.

Evig ung

Solveig, flankert av to damer fra forskningsprosjektet "Generasjon 100", Liv Witzø og Eli Moshagen.

Foto: Erlend Lånke Solbu/ NRK

Svenske Hannes vil være et supermenneske og forsker på seg selv. Gjennom blodprøver blir alle verdier målt og vurdert hver måned i håp om et ekstremt langt liv. Hans treningsform ligner ikke på den de fleste driver med.

Og, skulle et organ svikte, kan man kanskje gro et nytt? Forsker Alejandro vil dyrke menneskeorganer inni griser.

Episode 3: 100-åringenes hemmelighet

I tredje episode undersøker Solveig hvorfor noen mennesker holder seg friske og raske til de er langt over 100 år når flesteparten bare kan forvente å bli rundt 80. Hva er hemmeligheten?

Professor Stuart Kim har studert genene til de eldste menneskene i verden og har funnet noen likhetstrekk. Har Solveig supergenene? Når vi vet mer om genene som styrer aldring og sykdom, kan vi kanskje gjøre noe med det. Nye verktøy gjør det mulig å klippe og lime i gener, men er det etisk forsvarlig?

I USA møter vi forskeren Liz, det første mennesket i verden som har utført genterapi på seg selv for å leve lenge. Dette er ulovlig både i USA og Norge, og hun måtte dra til Colombia for å gjennomføre sitt eksperiment. Har det fungert?

Episode 4: Nøtter og piller for et langt liv

Vi overøses av råd om hva vi bør og ikke bør spise. Hva sier vitenskapen, og hvordan kan egentlig det vi putter i oss, gi oss et lenger liv?

Solveig drar til Loma Linda i California, et lite samfunn kjent for at innbyggerne lever 5-10 år lenger enn i områdene rundt. Mange er veganere her, og er det grunnen? Forskning viser at en spesiell ingrediens kan være noe av hemmeligheten.

Vi møter også 101 år gamle Kissi i Trøndelag som sverger til ugress og potetvann.

Og, kanskje kan forsøk gjort på dyr gi oss tips til vitaminer og proteiner som forlenger livet dramatisk. Noen ormer har tredoblet livslengden med små justeringer, og forsøk i mus viser at ungt blod i en gammel kropp kan ha imponerende effekt.

Evig ung

Kissi er 101 år gammel. Hun sverger til ugress og potetvann.

Foto: Per Ingvar Rognes/ NRK

Episode 5: Lenge leve hjernen

I femte episode skal vi se hvordan vi kan holde hjernen ung. Mange mener vi kan leve vesentlig lenger i framtida, men vil hjernen henge med? Hjerneforskerne prøver å bli kjent med den aldrende hjernen. Forstår vi den, kan vi kanskje holde den ung lenger.

Solveig får gode tips til hvilken mat og hva slags livsstil som holder hjernen ung. Det viser seg nemlig at det er en overraskende sammenheng mellom kroppsfasong og hvor hurtig hjernen vår krymper med årene.

Mange tror det er datamaskinene som skal ta vare på tankene våre etter vår død. Solveig avslutter serien ved å gjøre et forsøk på å gi seg selv evig liv ved hjelp av teknologi.