En naturlig helaften

Uke 52 NRK1 søndag 27. desember kl 19.45

Den magiske skogen øst i Hedmark er rammen rundt årets helaften, og det er trolsk stemning i den gamle skogen i Hakaskallen. Men den aller største spenningen handler likevel om hvem som blir kåret til årets beste seervideo.

1

En naturlig helaften

Berit Snøan (t.h) er museumspedagog på Maihaugen. Programleder Kari Toft tar henne med ut i nattemørke.

Foto: NRK

Norges største og trolig smarteste kråkefugl, ravnen, var en fryktet gjest før i tida, forteller museumspedagog på Maihaugen, Berit Snøan. Berit er på veg gjennom Hakaskallen i dagslys og nattemørke sammen med programleder Kari Toft. Hun forklarer hvordan tegn i naturen, skremsler og strenge regler i gammel folketro var med og regulerte arbeidsåret på en fornuftig måte.

Vi skal også følge naturfotografene Arne Nævra og Torgeir Beck Lande til skogsområdet og dyrelivet i Holleia i Buskerud. Der blir det vanskelig å skille fantasi og virkelighet fra hverandre.

Vi skal bli med en gjeng med skatere i kortfilmen "Mot Nord", og vi kommer tett på det vanskelige naboforholdet mellom reinsdyr og kongeørn. Til slutt blir vi kjent med stibyggere fra Nepal som nå bruker kunnskapen sin i norske fjell.