NRK Meny
Normal

En fyr fra Bremnes

Uke 3 NRK1 tirsdag 13. januar kl. 20.15

I ei gammel skolestue skaper Ola Bremnes musikk og lyrikk som når et stort publikum. I kveld forteller han om dikterånd, Norsktopp-rekord og rampestreker i barndommen.

En fyr fra Bremnes

Ola Bremnes fikk ideen til Norsktoppslageren 'Mi pia' en vakker sommerdag i fjæra på Bremnes.

Foto: Øyvind Arvola

Til å begynne med trodde ikke pappa Ole sønnen ville bli landskjent som sanger og låtskriver. Men det ble han - i likhet med sine to søsken, Kari og Lars.

Norsktopp-rekord

I 2006 satte Ola en rekord som neppe blir slått. Da hadde sangen «Mi pia, din gutt» ligget 95 uker på Norsktoppen.

Til NRK forteller Ola at sangen bare ramlet inn i hodet en vakker sommerdag han gikk i fjæra på Bremnes. Han sprang rett opp i dikterstua si, tok fram gitaren og spilte den inn straks. Hele sangen var laget på minutter.

Sang under midnattssola

Hver vår, når midnattssola er tilbake på Bremnes, samler Ola hele bygda på grendehuset for å feire. Da blir det sang og spill med bygdas eget kor, gjerne forsterket med profesjonelle sangere og musikanter fra nabokommunen Harstad. Dette er en årlig tradisjon, innstiftet av Ola og med ham selv som det naturlige midtpunkt.

Rapper Petter Dass

Ola Bremnes er en populær og elsket kunstner på toppen av sin karriere. Han reiser blant annet rundt på skolekonserter for «Den kulturelle skolesekken» med fortellinger om, og sanger av, Petter Dass. Det er over 300 år siden Petter Dass skrev sine salmer, og i dag opplever Ola at 15-16-åringer begeistret synger og klapper med når han framfører eldgamle salmer som moderne rap-tekster.

Dikterstua

Ola Bremnes skriver tekster, tegner og komponerer i den gamle skolestua på Bremnes. Han berget bygningen fra å bli brukt i en brannøvelse, og flyttet den til tunet ved huset sitt.