Diana - prinsessen som nesten veltet monarkiet

Uke 33 NRK1 søndag 20. august kl 21.30

Prinsesse Dianas tragiske dødsfall i 1997 kaster det britiske monarkiet ut i en krise. Kongefamilien strever i spennet mellom folkekravet om en offentlig bisettelse av en høyt elsket prinsesse, og ønsket om å beskytte prinsene William og Harry etter morens uventede bortgang.

Prinsesse Diana

Den tragiske dødsfallet til prinsesse Diana i 1997 utløser en bunnløs sorg i folket, mens kongefamilien selv er fraværende over flere dager.

Foto: Princess Diana Archive/Stringer / BBC

Klokken 03 natten 31. august 1997 omkommer prinsesse Diana i en bilulykke i Paris.

Landets befolkning faller umiddelbart inn i en dyp sorg. Sportsarrangementer blir avlyst og tusenvis av sørgende mennesker strømmer til London for å kondolere. Et hav av blomster blir lagt ned utenfor Kensington Palace til minne om prinsessen.

Til tross for den omfattende sorgen som åpenbarer seg i folket, velger den engelske kongefamilien å holde seg unna offentligheten. De trekker seg tilbake til Balmoral over flere dager og nekter å flagge på halv stang ved Buckingham Palace.

Spenningen mellom de kongelige og folket stiger til bristepunktet på grunn av det offentlige fraværet. Aldri før har folkets forhold til kongefamilien vært så dårlig som etter Dianas død.

Personlige opplevelser

I denne todelte dokumentaren om Dianas død får vi for første gang høre historien sett fra flere nøkkelpersoner som var involvert i håndteringen av hele sorgprosessen.

Dianas egen personlige stab, rådgivere i Downing Street, journalister, eksperter og enkeltmennesker forteller om sine opplevelser rundt dødsfallet.

Gjennom deres personlige vitnemål får vi vita hva som skjedde uken etter Dianas tragiske dødsulykke. Dokumentaren ser på hvordan hennes dødsfall påvirket det britiske monarkiets videre framtid.