Hopp til innhold
Info fra NRK

Dette er humor

Aldri før har så mange norske komikere vært samlet i samme TV-serie. I «Dette er humor» snakker 67 av våre morsomste menn og kvinner om det morsomste de har laget, og hva som får dem til å le.

Kollage med Linn Skåber som ler, Atle Antonsen som klaskar seg i panna og Jonis Josef som ser forvirra ut.

Linn Skåber, Atle Antonsen og Jonis Josef

Visste du at det egentlig var Robert Stoltenberg som oppfant Oslo-losen? At Martha Leivestad startet sin humorkarriere som kamerakvinne for Christian Mikkelsen og Martin Beyer? Og hvem var egentlig kulest på ungdomsskolene av Espen Eckbo og Henrik Elvestad?

Dette er bare noen av avsløringene du får i «Dette er humor». Men i tillegg til å være en serie om humor, er dette humorhistorie i seg selv. For aldri før har så mange komikere vært samlet i samme sesong av et TV-konsept. Til sammen har 67 komikere vært innom studioet på Marienlyst. Det skiller 55 år mellom eldstemann Lars Mjøen og yngstemann Snorre Kind Monsson.

Nora Svenningsen og Maria Stavang
Henrik Elvestad og Espen Eckbo holder rundt hverandre
Isalill Kolpus

Serien er inspirert av den danske TV-suksessen «Dansk Humors Bedste». Konseptet går ut på at to og to komikere møtes i studio for en samtale om hva som får dem til å le. Det kan være to som kjenner hverandre, har jobbet sammen eller som bare er nysgjerrig på hverandre.

Samtalene tar utgangspunkt i klipp de to blir vist i studio. Det kan være klipp av noe de selv har gjort, ting andre komikere har laget eller det kan være noe som illustrerer et fenomen innen humor. For hvorfor synes vi tilsynelatende at det er morsommere når en mann kler seg ut som kvinne, enn når kvinner kler seg ut som menn? Er skjult kamera gøy eller slemt? Og hvilken type latter genererer pinlig humor?

Gamle kollegaer og nye venner

I denne serien får du gjenforeninger av tidligere samarbeidspartnere som Linn Skåber og Atle Antonsen, Knut Lystad og Lars Mjøen, Bård Tufte Johansen og Harald Eia, Espen Eckbo og Thomas Giertsen. I tillegg samles Melonas-jentene for første gang på nesten 20 år.

Noen møtes også for aller første gang. Viggo Venn og Vidar Magnussen har vært fans av hverandre lenge, og endelig får de nå møtes. Det vil óg bli samtaler mellom likesinnede. Alex Rosén og Synnøve Svabø var pionérer innen stuntreporter-rollen, og her får de snakke om sine drøyeste stunt. Og apropos drøyt; Atle Antonsen og Otto Jespersen får utveksle erfaringer om hvordan det er å stå i store mediestormer.

Christian Mikkelsen og Martin Beyer Olsen

Christian Mikkelsen og Martin Beyer Olsen

Foto: Ida Kippersund Bringslid / NRK
Otto Jespersen og Atle Antonsen

Otto Jespersen og Atle Antonsen

Foto: NRK / NRK

«Dette er humor» er laget av Njål Engesæth, som tidligere har stått bak arkiv-serier som «Lisenskontrolløren». I den nye serien har han ikke bare gravd i NRK-arkivet, men også funnet klipp fra andre kanaler og nettsteder. Resultatet har blitt en miks av stolte øyeblikk fra norsk humorhistorie og klipp komikerne helst hadde håpet skulle forbli nedgravd.

Programskaper og programleder Njål Engesæth under NRKs sommerlansering 2024. Til venstre er Marcus Vangen og Tara Lina Shahin

Programskaper og programleder Njål Engesæth under NRKs sommerlansering 2024. Avbildet med Marcus Vangen og Tara Lina Shahin

Foto: NRK / NRK

Serien er på seks episoder og slippes i sin helhet fredag 14. juni.

Episodene:

Episode 1: Oslo-los og ekle mannekvinner

Vi avslører Oslo-losens opphavsmann, og viser hva som skjer når en humorkarakter tar over livet ditt. Det blir en diskusjon om det å kle seg ut som det motsatte kjønn i humorens navn. Og er Hege Schøyens Stælken-karakter en mann eller en dame?

Martha Leivestad i "Dette er humor"

Martha Leivestad i "Dette er humor"

Foto: Ida Kippersund Bringslid

Episode 2: Pute-TV og latterlig ensom

Pinlig, stusselig og ubehagelig; hvorfor ler vi så godt av det som er flaut? Fredrik Skavlan gjenopplever et kleint «skjult kamera»-opptak, Linn Skåber mimrer tilbake til vonde opptaksdager og en reflekterer over hvorfor vi ler så godt av stusselige, ensomme menn som Fleksnes, Asbjørn Brekke og Harald Eias Thomas André-karakter.

Harald Eia og Bård Tufte Johansen i "Dette er humor"

Harald Eia og Bård Tufte Johansen i "Dette er humor"

Foto: NRK

Episode 3: Pupper, kyllinger og mobbing

Noen stunt fører til bruduljer på bakrommet. Du skal få nye detaljer om Bård og Harald sitt kylling-stunt og Synnøve Svabø forteller om reaksjonene etter at Thorbjørn Jagland tok henne på puppene. Og hvorfor har så mange komikere bakgrunn som stuntreportere, når de egentlig hater det?

Gaute Berg Næss og Snorre Kind Monsson

Gauteshow: Gaute Berg Næss og Snorre Kind Monsson

Foto: Ida Kippersund Bringslid / NRK

Episode 4: Takk for dødstrusselen!

Iblant er ikke humor morsomt. Som når du får en kule i posten eller en vits gjør at du mister jobben. Både Otto Jespersen og Robert Stoltenberg har opplevd å få dødstrusler, mens Gauteshow virker å splitte humor-Norge. Og så får du vite hvordan Atle Antonsen opplevde å bli grilla av Nytt på Nytt.

Anne- Kat Hærland i "Dette er humor"

Anne - Kat Hærland

Foto: Ida Kippersund Bringslid / NRK

Episode 5: Glatte sko, skrukk og promp

Ikke all humor krever ord. Kjempeglatte sko og halvglatte skrukker er noe av det vi ler mest av. Sigrid Bonde Tusvik forteller om hvordan en morsmelk-sketsj gjorde at hun havnet på pornonettsider, og komikere lurer på om en noen gang er for gammel for tiss, bæsj og promp-humor.

Vegard og Bård Ylvisåker i "Dette er humor"

Vegard og Bård Ylvisåker i "Dette er humor"

Foto: Ida Kippersund Bringslid / NRK

Episode 6: Sju overtramp i én parodi

Du får treffe noen av våre fremste parodikere. Men hvordan opplever komikere selv å bli gjort narr av? Og hvordan kan en spille Thorvald Stoltenberg uten å parodiere ham? Det blir også gjensyn med en sketsj som var ment som hyllest, men i dag er høyst problematisk.

Serien publiseres i sin helhet 14 juni i NRK TV

Serien sendes på NRK1 etter sommeren