Hopp til innhold

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu (4:6)

Uke 47 NRK1 søndag 22. november kl 20.55

Nils Thommessen regner seg ikke for å være mer enn gjennomsnittlig religiøs. Likevel har den eneste fastboende på Bliksvær bygd sin egen kirke på øya.

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Som eneste fastboende på Bliksvær må Nils Thommessen være ekspeditør på hurtigbåtkaien. Det fører til at han aldri kan ta båten selv.

Foto: NRK

I hagen står gravsteinen han har valgt ut til seg selv, like borti veien ligger kirken han selv har fått satt opp, og en kilometer ut i beitemarka hans ligger kirkegården der han skal hvile sammen med forfedrene. Nils Thommesen liker å tenke i lange linjer, og gjennomfører alltid det han starter på.

- Kirken bygde vi fordi bispedømmet ville legge ned kirkegården vår fordi vi ikke hadde noe sted å forrette en gravferd fra. "Er det bare det som mangler", spurte jeg? "Ja", sa de. Da ble det kikebygging, sier Nils.

Etter en lang karriere som selger og salgssjef flyttet han tilbake til barndomshjemmet på Bliksvær, men øya lignet ikke lenger på paradiset han husket fra barndommen. Da beitedyrene forsvant på 70-tallet, ble øya overgrodd, og det vil Nils ha en slutt på.

- Det er ikke meningen at øya skal ligge her som en grønn dott uti havet. Det må jeg gjøre noe med, sier 69-åringen som nå vier kreftene han har igjen til ta kulturlandskapet sitt tilbake.

- Om jeg lever om ti år, kan jeg virkelig gå rundt her og slappe av med hendene i bukselommene og se på resultatet av det jeg har satt i gang, gliser han.

Generelt om serien:

"Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" er en programserie om mennesker som har valgt å bo avsides. Alle de seks stedene vi besøker i årets sesong, er uten bilvei, i alle fall deler av året. Over seks episoder besøker vi Tangeneset i Solund, Gamvik i Hammerfest, Austli i Vinje, Bliksvær i Bodø, Sørfonn i Fitjar og Frønningen i Lærdal. Vi møter menneskene der og lærer hvordan de klarer seg og hvorfor de bor der ingen skulle tru at nokon kunne bu.