Der ingen skulle tru at nokon kunne bu (3:6)

Uke 45 NRK1 søndag 8. november kl. 20:55

Trygve Vaagen og Hillborg Romtveit har valgt et liv med lange perioder i ensomhet og lite jordisk gods, men en dag i året bryter de isolasjonen til gangs.

Deringen skulle tru at nokon kunne bu (3:6)

Hillborg Romtveit og Trygve Vaagen stammer fra hver sin fremtredende spillemann. Hun fra Myllarguten, han fra Håvard Gibøen. På Austli holder de tradisjonene i hevd.

Foto: Torje Bjellaas, NRK

- Du kan tenke deg, til vanlig er det bare Trygve, meg, fugler og dyr her, så vi må på en måte lade opp til vinteren med menneskelig kontakt, ler Hillborg Romtveit, og forklarer hvorfor de hver sommer arrangerer Austlidagen. Da ønsker de alle som vil, velkomne inn på tunet til mat, musikk, loppemarked og kunnskapsutveksling om gamle tradisjoner.

Langs strendene mellom Møsvatn i Telemark og Hardangervidda ligger flere isolerte gårder uten tilknytning til veinettet. Noen få er fremdeles bebodde, og Austli er en av dem. For ti år siden flyttet de hit, tilbake til Trygves barndomshjem. Her har de skapt et gårdstun som bugner av levende kultur. Begge er klasse a-spelemenn og har vunnet landskappleiken, Trygve på hardingfele og Hillborg som folkedanser. I tillegg er Hillborg kveder og sydame med blikk for nye impulser innen gammelt håndverk.

- Du må ikke tro jeg er begeistret for alt som er gammelt, men det var noe veldig renhårig og solid over det de gjorde før. God kvalitet med lite stress, sier Trygve Vaagen og sikter til både gamle slåtter og laftebyggene han kjøper rundt om kring og setter opp igjen på tunet.

Senhøsten kan være slitsom på Møsstrond. Mens isen legger seg, er vannet ikke farbart verken med båt eller snøskuter. Da gjelder det å ha mye tålmodighet og rikelig med mat i fryseren.

- Trygve og jeg har det egentlig alltid godt. Men det kan bli litt mye enkelte ganger. Da savner vi familie og besøk, sier Hillborg.

Om serien:

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu er en programserie om mennesker som har valgt å bo avsides. Alle de seks stedene vi besøker i årets sesong er utan bilvei, i alle fall deler av året. Over seks episoder besøker vi Tangeneset i Solund, Gamvik i Hammerfest, Austli i Vinje, Bliksvær i Bodø, Sørfonn i Fitjar og Frønningen i Lærdal. Vi møter menneskene der og lærer hvordan de klarer seg og hvorfor de bor "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu".